Voor je begint

Gemiddeld levert een week kuren ongeveer 4-8 kilo gewichtsverlies op. Dat hangt mede af van hoe veel overgewicht je in de eerste plaats hebt en hoe snel je stofwisseling is. Een deel van het gewicht dat je verliest is darminhoud, en een ander deel vet. De darminhoud (ongeveer 1 kilo) komt weer terug als je vast voedsel gaat eten dus de eerste week na de kuur kom je weer een beetje aan.

Normaal gesproken verlies je tijdens een vasten kuur ook wat spierweefsel. Om dat te beperken is het goed tijdens de kuur veel te bewegen maar niet intensief te sporten. Door te wandelen en lichte lichaamsoefeningen zoals yoga of tai chi te doen blijf je je spieren gebruiken en verlies je zo weinig mogelijk spiermassa. De lichaamsbeweging ondersteunt bovendien ook de afvoer van afvalstoffen.

Omdat je je ontdaan hebt van veel afvalstoffen werken je darmen een stuk beter na de kuur. Daardoor kun je de voedingsstoffen uit je voeding beter opnemen. Dat vertaalt zich in allerlei voordelen voor je gezondheid:

  • Veel mensen voelen zich fitter en helderder na de kuur.
  • Je huid is zachter en beter
  • Je haar heeft meer glans.
  • Je stoelgang is beter

Voor het beste resultaat is het raadzaam om drie dagen voor de kuur geleidelijk aan minder te eten en meer te drinken (geen alcohol en koffie). Gezien het langdurige verteringsproces van dierlijke voedingsstoffen, kan je tijdens deze drie dagen beter vegetarisch eten.

De ingrediënten van de kuur zorgen ervoor dat je tijdens de kuur geen hongergevoel krijgt, als je het ahorn/citroensapmengsel regelmatig drinkt. De ahornsiroop bevat alle essentiële mineralen en voedingsstoffen die je nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Als je toch een hongergevoel krijgt, betekent dat dat je te lang gewacht hebt met het nemen van het mengsel. Het is handig om tijdens de kuur het mengsel steeds bij je te hebben. 

Tijdens de kuur is je lichaam zich aan het reinigen van gif- en afvalstoffen. In eerste instantie komen die vrij uit het vetweefsel en moeten dan door je bloed en nieren worden afgevoerd uit je lichaam. Dat kan gepaard gaan met verschijnselen als hoofdpijn, kou, vermoeidheid en huiduitslag, vooral op de tweede en derde dag van de kuur. Drink veel en beweeg voldoende om de afvoer te versnellen. U kunt ervan uitgaan dat dergelijke verschijnselen zich op de tweede en derde dag van de kuur voordoen. Vanaf de vierde dag voelt men zich meestal weer in orde.

Extra veel drinken (water of verwarmende thee) is belangrijk om de concentratie gifstoffen in bloedsomloop en nieren te verminderen en de afvoer te versnellen. Ook voldoende bewegen helpt daarbij. Ook kun je je laten masseren (goed voor de doorbloeding en helpt bij de schoonmaak). Een warme kruik ’s avonds op nieren en lever stimuleert deze organen om afvalstoffen af te voeren. Een keertje naar de sauna is ook een goed idee.

Wij raden aan de kuur twee keer per jaar doen en niet vaker dan 4x per jaar. De periode tussen twee kuren moet ten minste een maand zijn. 

Nee, in principe niet. Wel kan je het beste het ahorn/citroensapmengsel met een rietje drinken om het glazuur van je tanden te sparen. Poets niet meteen na het drinken van een glas je tanden, maar laat je mond eerst neutraliseren, eventueel met behulp van wat water. Ondanks dat het citroensap zuur is is het effect voor je lichaam juist basisch. De kuur werkt dus niet verzurend.

Er zijn citroensapkuur capsules op de markt waarvan de claim wordt gemaakt dat deze helpen te ontslakken en af te vallen terwijl je er normaal bij kunt blijven eten. Wij zijn het hier absoluut niet mee eens. Je kunt de afvalstoffen uit je darmen niet wegkrijgen als je niet stopt met het eten van vast voedsel en laxeert.

Tijdens het kuren

Voor de citroensapkuur moet je de C+ graad nemen. Ahornsiroop wordt gewonnen uit Canadese esdoornbomen. Tijdens de winningsperiode verandert het ahornsap voortdurend van samenstelling. In het begin is het erg zoet en vrij arm aan mineralen, om na verloop van tijd steeds mineraalrijker te worden. Bij het ingedikte sap zie je dat aan de kleur en de vloeibaarheid; eerst is het heel licht en dun, vervolgens wordt het dikker en donkerder. De lichte stroop van de beginperiode heet A-graad; de donkere van de eindperiode C+. Deze heeft dus het hoogste gehalte aan mineralen, wat voor de citroensapkuur belangrijk is.

Het Groene Poeder neem je de avond voor je met de kuur begint, en daarna elke ochtend (na het opstaan) en avond (voor het slapen gaan). Je neemt het Groene Poeder voor het laatst op de avond van de laatste dag van de kuur, voor de eerste opbouwdag.

Het groene poeder is een mengsel van senna, venkel en anijs. Senna is een scherp laxeermiddel. Venkel en anijs verzachten het effect van de senna en ondersteunen de maag en darmwand. Het is belangrijk om tijdens de kuur te laxeren omdat daarmee vastzittende voedselresten in de darmen losgemaakt worden. Je moet je voorstellen dat je darmen allerlei uitstulpingen hebben waar onverteerde voedselresten maanden en zelfs jaren vast kunnen zitten. Deze voedselresten worden ook wel ‘slakken’ genoemd. Je kunt deze slakken loskrijgen (ontslakken) door geen vast voedsel te eten en tegelijkertijd de peristaltische beweging van de darmen te ondersteunen met een laxeermiddel. Het grote positieve effect van de citroensapkuur komt mede door het opruimen van deze oude voedselresten.

Als je niet aan Groene Poeder kunt komen, kun je ook op andere wijze laxeren. Zoek bijvoorbeeld naar laxeerthee met sennablad, of naar andere producten met sennablad. 
Je kunt ook laxeren met zout water: 2 theelepels zeezout oplossen in 1 liter water en helemaal opdrinken. 

Omdat je geen vast voedsel eet, worden tijdens de kuur medicijnen minder goed opgenomen. Overleg met je arts als je voor je gezondheid medicijnen nodig hebt, of je de citroensapkuur kunt doen.

NB. Als je de anticonceptiepil gebruikt, dien je er rekening mee te houden dat laxeren een onderdeel van de kuur is. De bijsluiter van de pil benadrukt onbetrouwbaarheid bij overmatig laxeren. Je kunt tijdens de kuur eventueel een ander anticonceptiemiddel overwegen.

Het kan niet direct kwaad, maar voor een optimaal reinigingsproces is het niet aan te raden. Slik de kauwgom in elk geval niet door. 

Het is het beste om tijdens de kuur geen koffie te drinken. Cafeïne en andere stoffen uit koffie werken verzurend en je wilt je lichaam tijdens deze kuur juist basisch maken.
Als je er toch voor kiest koffie te drinken, betekent dat niet dat je de kuur niet kunt doen, deze zal in de reiniging alleen iets minder effectief zijn.

Tijdens de kuur hoef je geen supplementen te nemen. Als je een goede kwaliteit C+ Ahornsiroop gebruikt, bevat de kuur voldoende sporenelementen en vitaminen. Supplementen tijdens de kuur verstoren de reiniging. Na de kuur is een optimaal moment voor het ondersteunen van je lichaam met supplementen.

Bewegen, bijvoorbeeld wandelen en met mate sporten tijdens de kuur is een goed idee. Dit beperkt ook de spierafbraak tijdens de kuur. Pas wel op dat je het jezelf niet te zwaar maakt. Let altijd op wat je lichaam aangeeft, en stop als je lichaam daar om vraagt. 

Als je om persoonlijke redenen de kuur korter wilt doen dan 10 dagen is dat mogelijk. Je doet ook dan zeker je darmen (en jezelf) een groot plezier! Het reinigingseffect is dan alleen iets minder. Denk er wel aan dat je de drie opbouwdagen nooit overslaat! 

Wij raden aan de kuur twee keer per jaar doen en niet vaker dan 4x per jaar. De periode tussen twee kuren moet ten minste een maand zijn. 

Nee, in principe niet. Wel kan je het beste het ahorn/citroensapmengsel met een rietje drinken om het glazuur van je tanden te sparen. Poets niet meteen na het drinken van een glas je tanden, maar laat je mond eerst neutraliseren, eventueel met behulp van wat water. Ondanks dat het citroensap zuur is is het effect voor je lichaam juist basisch. De kuur werkt dus niet verzurend.

Na het kuren

De standaardkuur is 10 dagen, gevolgd door drie opbouwdagen. Meer informatie vind je in ons gratis e-boek of op deze pagina ov er opbouwdagen.

Als je om persoonlijke redenen de kuur korter wilt doen dan 10 dagen is dat mogelijk. Je doet ook dan zeker je darmen (en jezelf) een groot plezier! Het reinigingseffect is dan alleen iets minder. Denk er wel aan dat je de drie opbouwdagen nooit overslaat! 

De citroensapkuur is het ideale moment om een nieuwe start te maken met een gezond eetpatroon. De eerste dagen ben je heel gevoelig voor wat je eet omdat je lichaam heel zuiver is. Luister goed naar je lichaam en houdt eventueel een voedingsdagboekje bij. Als je je na het eten moe of lusteloos voelt heb je iets gegeten wat niet goed voor je is. Vlees, zuivel, tarwe en suiker zijn voor veel mensen slecht te verteren en kunnen allerlei klachten veroorzaken. Bijna iedereen doet er beter aan één of alle producten uit dat rijtje te laten staan. Nu is het moment om daar voor jezelf achter te komen! Als je merkt dat je ergens moe van wordt eet dat product dan niet meer. Je hoort na het eten niet moe te zijn. Probeer in plaats daarvan zo veel mogelijk groente en fruit te eten en experimenteer met producten als zoete bataat en quinoa. Deze zijn voor iedereen makkelijk te verteren en bevatten veel essentiële voedingsstoffen. Er is eindeloos veel te leren over gezond eten. Denk aan: biologische voeding, intermittent fasting, veganistisch eten en verdiep je in goede en slechte vetten. Ons advies: Maak van je gezondheid je hobby!

Bijenpollen zijn stuifmeelkorrels die aan de pootjes van de bijen blijven plakken als ze de korf binnen komen en zich verzamelen op de bodem van de korf. Ze bevatten allerlei mineralen en enzymen die je helpen aan te sterken na de kuur en je spijsvertering helpen voorbereiden op vast voedsel.

Spirulina is een zoetwater alg die rijk is aan allerlei vitaminen en mineralen en een hoog gehalte goed opneembare plantaardige eiwitten bevat. Spriulina geeft je lichaam de bouwstenen die het nodig heeft om aan te sterken en bereidt je spijsvertering voor op gewoon voedsel. Bovendien bevat spirulina chlorofyl. Chlorofyl helpt afvalstoffen en zware metalen te binden en helpt dus de laatste afvalstoffen van de kuur uit je lichaam af te voeren.

Welke kruidenthee kan ik het beste drinken?

Er zijn een paar theeën die de kuur extra ondersteunen:

  • Brandnetel thee: bloedzuiverend
  • Pepermunt thee: frisse adem (sommige mensen krijgen last van een slechte adem tijdens de kuur)
  • Reinigende/detox thee (met bittere kruiden voor de lever)
  • Valeriaan/lavendel/haver thee: Er bestaan veel avond theeën met één of meerdere van deze kruiden die je helpen in slaap te vallen. Sommige mensen vallen de eerste paar dagen tijdens de kuur moeilijk in slaap.
  • Citroengras thee: tegen hoofdpijn
  • Gember thee of mixen met gember: Verwarmend. Sommige mensen hebben het koud tijdens de kuur omdat je stofwisseling geen warmte produceert tijdens het verteren van voedsel.

Ons advies is om een mix aan bovenstaande theeën in huis te halen voordat je met de kuur begint, maar neem vooral de thee die je het lekkerst vindt. Je laat al zo veel staan tijdens de kuur en de thee is wellicht de enige afwisseling die je krijgt. Zo lang de thee maar geen caffeïne bevat (dus geen groen of zwarte thee) is het altijd goed.

GRATIS VERZENDING IN NEDERLAND BIJ BESTEDINGEN VANAF €65,- | UNIEKE ONDERSTEUNING VIA E-MAIL