Deel je vragen, inspiratie en ervaringen in ons gastenboek! Anderen hebben veel baat bij jouw ervaringen. Zoals je misschien gemerkt hebt is, is het niet altijd makkelijk de kuur vol te houden of zelfs te beginnen. Help en inspireer in dit gastenboek anderen hun gezondheid in eigen hand te nemen!

45.158 reacties

 1. Hoi Sapgasten,

  Ben met mijn 9e dag bezig en voel mij kiplekker maar verheug mij wel donderdag op een stuk fruit.
  ik sap al bijna 30 jaar en voel mij er erg goed bij, in het begin een beetje hfdpijn maar daarna prima
  Iedereen veel succes

  • Knap Geline!

   Ik zit in dag 6 momenteel. Weet jij wat het effect zou zijn van een beetje misopasta in kokend water op het reinigend effect van de kuur? Tot hiertoe heb ik me netjes aan de voorschriften kunnen houden, maar ik ben gewoon curieus of een zout alternatief zou kunnen ter compensatie van de smaak. Voor mij is het derde kuur. Ik begin het soms moeilijk te krijgen met de smaak. Groetjes en knap gedaan, jij bent weeral proper. 🙂 Peter

  • Voor mij is dit de eerste keer. Ik zit al aan dag 4.
   Ik voel me goed. Maar ik had meer op gewicht verlies gehoopt.
   Na 4 dagen 1.5 kg. Is niet veel.
   Wat doe ik verkeerd?

   • Dag Saskia, als je je perfect aan de voorschriften houd, zouden er wel wat kilo’s moeten afgaan. Ik zit aan dag 9 en weeg 8kg minder. Misschien gewoon geduld? Veel succes!

 2. Hoi,
  Ik ben vandaag begonnen, en mijn vriend doet spontaan mee. De kuur heb ik vaker gedaan en het beviel altijd goed. We gaan voor 7 dagen, en dat heeft vooral met onze agenda’s te maken…Zojuist nog 20 minuten op de crosstrainer losgegaan, eens zien of dat vaker gaat lukken de aankomende dagen.
  Succes allemaal!
  Evelien

  • Hey Evelien,

   voor mij is het ook de derde keer. Ik ga 10 dagen proberen en ben gisteren begonnen. Heb jij soms een idee of een misosoep in combinatie OK zou zijn? De vorige keren heb ik me gewoon gehouden aan de voorschriften maar ik heb het ondertussen erg moeilijk gekregen met de smaak van het brouwsel. Het zou geweldig zijn mocht ik een zoute smaak kunnen combineren. Ik dacht dus aan gewoon pure miso in heet water, uiteraard niets anders. Wat denk jij als ervaringsdeskundige? Groetjes uit België! Peter

   • Hi Peter,
    Ja die smaak kan je maar zo de neus uitkomen he. Ik neem af en toe een lepel ahornsiroop tussendoor, ter afwisseling van het sapje. Klinkt heerlijk, een misosoepje tussendoor, lekker zout ipv zoet. Ik weet niet goed wat het effect is op de ontgifting. Als het jou er doorheen helpt, kun je ervoor kiezen het ter afwisseling te nemen natuurlijk. Het lijkt mij dat het op deze manier alsnog voor een goede ‘reset’ kan zorgen. Een paar jaar geleden heb ik zelf na een paar dagen een beetje verse sinaasappelsap toegevoegd omdat ik het sapje bijna niet meer weg kreeg…Maar nu fris aan dag 2 begonnen en ik voel me prima. Mijn vriend wat minder, hij ligt met knallende hoofdpijn op bed, hopelijk is dat morgen minder.
    Succes, groetjes van Evelien

    • Bedankt voor je reactie. Ik ga het idee van de misosoep achter de hand houden voor als het echt niet meer gaat. Momenteel is het wel OK. Ik zit aan dag 4 ondertussen, ik voel me Ok, af en toe wat slapjes maar het gaat wel. Ben wel al 6kg kwijt en dat is heel uitzonderlijk voor mij. En mijn reukzin is al sterk verscherpt. Veel succes nog en ik hoop dat je vriend er snel bovenop is. Er is licht aan het einde van de tunnel! 🙂 groetjes, Peter

  • Hoi Evelien dankjewel succes ik ben maandag begonnen de 1ste en de 2de dag had ik hoofdpijn en ik had het koud. Ik wil voor de 10 dagen gaan maar het wordt steeds moeilijker omdat ik het ook aantal jaren heb gedaan. Ik denk dat dit mijn laatste jaar is dus ik hoop dat ik het kan volhouden dan ben ik woensdag klaar. Succes allemaal. Groetjes Queenie

    • Dankjewel Peter jij ook succes ik heb gister wel
     Natur Compagnie Snack Soup – groente gedronken. Ik had effe trek in iets zout. Maar ik stop echt morgen. Ga ervoor Peter Yess you can do it. Groetjes Queenie

 3. Hoi!
  Ik ga na een maand weer starten voor de tweede ronde morgen… ik had het gevoel dat ik nog niet klaar was.
  Wie is er ook bezig en hoe gaat het?

  Groetjes Rosanne

 4. Hi!
  Ik heb 1 Madal Ahornsiroop 1 liter over. Heeft er iemand interesse om deze over te nemen?
  Online staan ze voor 30 euro exclusief verzenden. Je mag dit overnemen voor 22 euro.

  Je mag mij mailen naar: moisefv@hotmail.com

 5. Hoi allemaal,

  Dag 6 zit er voor mij bijna op. Ik ben voorzichtig aan aan het nadenken over hoe straks mijn leefstijl aan te passen en ik dacht dat 1 sapdag per week een mooi onderhoud zou zijn. Maar ik vraag me af of je dan ook 1 ahorn-citroen dag per week kan houden (als soort wekelijkse mini detox) of beter een dag groente en fruitsappen? Weet iemand dat? Bedankt alvast!

  • Succes allemaal ik begin dinsdag voor het eerst.
   Heb echt een suikerverslaving en moet 30 kg afvallen om een normaal bmi te hebben.
   Ik zie de kuur als kickstart, maar ben erg bang dat ik t zo vies vindt…
   Mocht iemand t samen willen doen … ik start maandag 30/1. Groetjes

   • Hoi Li,
    Wat een goede stap dat je nu het roer omgooit. Zal misschien de eerste dagen even wennen zijn. Ik hoop dat je je gauw beter en fitter gaat voelen.
    Ik zit zelf op dag 9 nu maar ik heb geen weegschaal. Ik kan wel zien dat ik een jasje heb uitgedaan. Ik heb het vaak koud gehad en echt wel rustiger aan gedaan.

    Succes alvast! Groetjes

   • Hallo Li
    ik heb dit al eerder gedaan en persoonlijk vond ik het niet vies, behalve de groene poeder vond ik niet te harden. Ik wil de kuur op korte termijn opnieuw doen maar weet niet zeker of ik maandag al kan beginnen.

 6. Begint iemand volgende week met de kuur? Vorige keren vond ik het wel fijn om hier wat mede-sapkuurmaatjes te vinden. Iemand zin om ervaringen te delen tijdens onze kuur?

  • Ja ik! Maar ik zit nu op dag drie. Leuk om recentere berichten te lezen en ervaringen te delen. Wanneer start je precies? Groetjes Rosanne

    • Hoi Lena,

     Wat gezellig. Ben je aan het afbouwen?
     Bij mij gaat het goed. Ik zit op dag 5 en voel nu langzaamaan meer energie komen. Dat is een lekker vrij gevoel en daar ging ik ook voor. Ik vind de sap nog lekker gelukkig 🙂 en ik ga voor 10 dagen en dan opbouwen, die opbouw vond ik de vorige keer lastig maar alles gaat deze keer wat bewuster dus misschien lukt opbouwen nu ook wat beter.
     Heel veel succes jij!

  • Hi Lena,

   Ik ben vandaag begonnen dus leuk om ervaringen te delen.
   Voor mij is het de tweede keer, dus ik weet wat ik een beetje kan verwachten..

 7. Tweede dag en ik voel me beter dan gisteren. Ook al had ik er zin in, ik voelde me af en aan slapjes op dag 1 met hoofdpijn. Kan ook komen doordat ik koffie te laat afgebouwd heb, Nu een wat helderder hoofd en ik vind de “limo” nog lekker.
  Vandaag een verjaardag, maar taart op tafel had ik geen moeite mee.
  Ik drink veel verse muntthee.
  En we hebben een extra hondje te logeren dus geregeld wandelen gaat ook wel lukken. Ik ben benieuwd naar de komende dagen.

 8. Dag 1! Ik wil eens even goed opschonen. Ooit de kuur succesvol gedaan en toen voelde ik me licht en schoon. Daarna weer eens geprobeerd maar die na 6 dagen gestopt.

 9. Vandaag dag 3:
  t gaat heel voorspoedig. Het mengsel vind ik niet vies en ik drink heel veel thee. Het groene poeder geeft darmkrampen, maar dat is ook de bedoeling. Ik voel me nu al beter dan voordat ik begon en ik heb veel energie. Die neiging naar constant eten/snacken heb ik nu niet en ik hoop dat ik die kan volhouden.

 10. Yes, vandaag begonnen! ik ben het van plan om 7 dagen vol te houden. Ik heb de kuur een aantal keer eerder gedaan in de loop der jaren en ik kwam er altijd beter uit. Maar het beslissen ; wanneer ga ik t nu doen, dat duurde denk ik wel maanden , nu toch de stap gezet en ik ben heel blij dat ik eindelijk weer begonnen ben.
  Ik hou jullie op de hoogte,
  groet
  Arnoud

 11. IK ben gister begonnen. Ik lees hier dat veel mensen de groene poeder en ook de siroop vies vinden. Ik vind het wel lekker. Ben benieuwd hoe het verder zal gaan.

 12. Dag 6. Het sapmengsel komt echt m’n neus uit inmiddels. Ook de groene poeder vind ik zooo vies! Maar ik wil niet stoppen nu ik zo ver ben gekomen. De dagen zijn ok maar de nachten vind ik soms best zwaar, als ik tussendoor wakker lig. Gewoonlijk neem ik dan een kopje thee met honing en iets snacken kan ook je maag kalmeren. Dat dat niet kan is best zwaar. Nog even volhouden.

 13. Ik ben vandaag begonnen aan de citroensapkuur. Dit is mijn tweede keer. Ik merk dat ik het mengsel niet goed weg kan drinken deze keer. Is het noodzakelijk, die twee liter sap te drinken of is minder ook goed? Honger valt bij mij reuze mee. Ik drink veel thee.

  • Je zou eens limoenen kunnen nemen ter afwisseling? Ik heb 1x 8 glazen genomen i.p.v. 10 maar ik zou wel de richtlijn aanhouden, anders krijg je te weinig calorieën binnen.

 14. Vandaag dag 1 er op zitten.
  Ging mij best gemakkelijk af, nu op naar dag 2.
  Zijn er meer mensen die zijn begonnen met de kuur?
  Nu de feestdagen voor de deur staan leek het mij juist een mooi moment om mijn lichaam op te schonen.
  Ondanks mijn drukke gezinsleven en de verplichting om mijn kinderen en man van warm eten te voorzien ging het mij verrasend goed af🙂. Ik voel de behoefte ook niet om te eten. Ik doe de kuur meestal 2x per jaar maar heb afgelopen jaar overgeslagen dus het was weer hoog tijd. Ik hoor graag hoe anderen het momenteel ervaren

  • Hoi, ik ben net begonnen. Vandaag dag 1. Dat vind ik altijd de makkelijkste dag want er zit nog eten in je maag van de dag ervoor. We zullen zien. Welke dag zit jij nu?

 15. 25 oktober D-day voor mij. Ik start dan na mijn nachtdienst, leek me slim omdat ik dan veel slaap. Of het ook echt slim is gaat volgende week wel uitwijzen. Nog iemand die op die dag toevallig gaat starten en het leuk vind elkaar er doorheen te helpen?

  • Hoi Petra,

   Ik ben gisteren, 24 oktober begonnen en het lukt me redelijk goed!
   Tegen de avond had ik lichte hoofdpijn, maar ben dan maar vroeg in bed gekropen.
   Hopelijk lukt het jou goed, veel succes alvast!
   Groetjes!

   • Hi Veerle! Wat goed! Jij bent dus al op dag 3! Hoe gaat het met je? Wat is je voornaamste reden om de kuur te doen?

    Ik nu dus halverwege dag 2, gisteren en vandaag vallen me nu erg mee. Ben honger voor door tijdig het mengsel en kruidenthee te drinken. Alleen het groene poeder doet nog helemaal niets…

    Voel me verder redelijk vastberaden om tien dagen vol te maken dus ik heb er wel vertrouwen in zo!

    Groetjes,
    Petra

    • Hi Petra!
     Ben idd al tegen de avond van dag 3. Valt nog steeds goed mee! Hoewel ik een schotel lasagne gemaakt heb voor m’n man, heb ik de discipline gehad om er niets van te eten/proeven. Ik doe de kuur vooral om te zuiveren, vooral de lever in mijn geval.
     Als het groene poeder bij jou nog niet werkt, mag je mss iets meer gebruiken (1 theelepel).
     Succes ermee, je klinkt in ieder geval erg positief!

     • Nog steeds going strong Veerle? Ik zit inmiddels ook helemaal in het ritme. Bijna het einde dag 5 al. Wel goed gepland, doe in het weekeind vaak lekker een hapje en drankje ergens maar heb nu het hele weekeind late dienst dus mis ik ook niks hahaha

      Ik slaap daarnaast als een blok! Dat was erg lang geleden!! Ook ontspannen gaat me veel beter af. Lekker hoor… Tuurlijk kijk ik wel uit naar straks weer eten, maar ben wel veel bewuster al aan het kijken wat ik wel en niet wil. Voorlopig vol goede moed naar dag 6!

      • Bedankt voor je berichtje, Petra!
       Het lukt me nog steeds, hoewel ik erg veel zin heb om eens iets te eten ipv steeds het ‘vloeibare’. Maar m’n lichaam is tevreden, sterk en vol energie! Vandaag en morgen nog even doorzetten en dan voorzichtig opbouwen. Veel succes met het verdere verloop van je kuur! Volhouden, het is de moeite waard!

  • Hai
   Ik ben gister begonnen… eten is voor mij best wel een opvullen van onrust dus dat ervaar ik wel als m’n grootste leerpunt. Voelen wat er komt en daar dan mee zijn…

 16. Ik ben nu met dag 4 bezig, gaat goed, tweede en derde dag het zwaarste geweest.
  Ik zit op 9 glazen per dag.
  Mijn doel is om al die medicatie van afgelopen jaar uit mijn lichaam te krijgen, ik heb 2 knieprothese gekregen.
  Ik hoorde dat als je teveel glazen drinkt dat je niet afvalt, ieman ervaring daarin?

  • Zoooo doe de kuur voor de 12 e x , op mn 14 e mee begonnen toen mn familie dacht dat ik gek was maar ik wist dat je je er zo goed van gaat voelen dus probeerde m om de paar jaar wel te doen, was nu alweer 5 jaar geleden, dag 4 , gaat goed. Ik ben Madal Bal dankbaar.

 17. Vandaag dag 3 van de 10 daagse kuur. Ben deze keer aan het kuren om van het roken af te komen. Dag 1 was zwaar, lichte hoofdpijn en voelde me moe en zwak en had veel lekkere trek en miste mijn nicotine wel op een paar momenten, maar de honger naar nicotine staat niet voorop. Ik hoop dat dat een goed teken is. Veel geslapen en op de bank gelegen waardoor dag 1 wel snel voorbij was. Dag 2 moest ik in de middag een praktijktoets inhalen waarvoor ik wel geslaagd ben maar werd met het uur zwakker. Praktijkdocent had ik ingelicht en zij vond me moedig dat ik de detox deed en heeft mij wel een klein beetje gematst.
  Vandaag gewandeld maar ik moest snel naar huis. Ik moet veel naar de wc, plassen en waterdunne ontlasting. Kan me dat laatste niet herinneren van de vorige keer.
  Ik heb net als de eerste keer 2 weken vrij voor de kuur. Ik hoef niet af te vallen dus wil niet teveel fysieke arbeid doen of grote afstanden fietsen. Kan nu eindelijk de klerenkasten uitruimen en de keukenkastjes ontdoen van voedsel wat ik niet meer ga eten na de kuur. Maar juist die smaken zitten nu in mijn hoofd 🙁
  Ik hou vol, nog 7 dagen en dan mag ik alweer gaan opbouwen, heel veel zin in 😀

  • Hi,

   Ik ben vandaag begonnen en heb mij best goed voorbereid. Ik doe dit om verschillende reden:
   Mijn geest rust en ruimte te geven
   stoppen met roken
   wat kilootjes kwijt te raken
   Is er iemand die ook vandaag is begonnen?

   Groetjes
   Penelope

 18. Hi! Heb flessen ahorn siroop van Madal gekocht begin dit jaar maar niet toegekomen aan m’n kuur. Nu ga ik over een aantal weken naar het buitenland. Iemand die ze met korting van me over wil kopen? Ik woon in Amsterdam.
  Stuur me gerust een e-mail 🙂 k.aren@live.nl

  • Klopt.
   Ik ook

   Misschien hebben wij vóór de kuur niet goed gelaxeerd.
   Het komt door de cayennepepper.
   Daarom moet je ook water drinken.

 19. Dag 3 zit er bijna op, het valt me ontzettend mee al lig ik in de avond al om 21:00 uur in bed maar dat vind ik eigenlijk wel prettig. Alleen is mijn groene poeder nog steeds niet binnen dus ontlasten gaat niet erg goed. Beetje hoofdpijn en af en toe wat draaierig. Ontzettend zin om te eten maar echt honger heb ik niet en dat wil in mijn geval heel wat zeggen! Dit is de 3e keer dat ik deze kuur doe en de enige die ik volhoudt al begin ik meestal met opbouwen op dag 8, mijn doel is deze keer wel de 10 dagen vol te maken. Echt een heerlijke detox om even tijd voor mezelf te nemen omdat je je tijd nu anders indeelt dan in de hektiek van de ‘normale’ dagen.

 20. Hoi!
  Ik begin mogen, heb voorbije 3 dagen al gestopt met alcohol en koffie en geen vlees of vis meer gegeten. Ik vond dat precies al zwaar.

  Maar jullie reacties geven me goeie hoop, ik doel ook op 7 dagen de echte kuur, en daarna 3 opbouwdagen.

  Ben benieuwd!

  • Ondertussen begin dag 6 hier. De eerste dag was inderdaad veruit het zwaarste: heel veel hoofdpijn, misselijk van de honger,… Daarna is het voorlopig enkel beter en beter gegaan. 10 dagen is voor mij wel niet realistisch. Na dag 7 begin ik op te bouwen, volgens een iets milder schema dan hier beschreven, want 1 dag op alleen sinaasappelen gaat er mentaal niet meer bij 😊. Verder toch ook wel een verhelderend gevoel mentaal, heel veel dankbaarheid voor alles en iedereen ervaren!

 21. Ha Tony en anderen,
  Ik ben een dag na jou begonnen en zit op dag 5. Ik heb de eerste dag als de zwaarste ervaren met veel hoofdpijn; duidelijk aan het detoxen 🙂 Mijn energieniveau is verrassend goed; ik ben veel aan het klussen en dat gaat prima. Probeer wel voldoende rust te pakken en voldoende te blijven drinken. Zeker met dit warme weer. Nu ook extra groene poeder genomen om goed te reinigen. Jij dus nog een dagje; mooi!

  • Dag 6 en we voelen ons nog goed. Paar kilo eraf niet zoveel als gehoopt, maar dat is ook niet de reden dat we dit doen. Even het lichaam weer resetten. Morgen dag 7 en dan vinden we het wel mooi geweest. Zijn er nog anderen bezig?

   • Nog niet! Had willen beginnen maar nog niet gelukt. Hopelijk een dezer dagen…
    Grappig dat iedereen dag 1 het zwaarste vond, ik vind de vierde en vijfde altijd het zwaarste!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.