Deel je vragen, inspiratie en ervaringen in ons gastenboek! Anderen hebben veel baat bij jouw ervaringen. Zoals je misschien gemerkt hebt is, is het niet altijd makkelijk de kuur vol te houden of zelfs te beginnen. Help en inspireer in dit gastenboek anderen hun gezondheid in eigen hand te nemen!

44.787 reacties

 1. Hai, dag 10 bereikt en ik ben zo blij dat t erop zit. Vanaf dag 7 echt afzien voor mij. Op dag 8 s avonds een heel zakje cashewnoten op, wel ongegrild en ongezouten. Ik kon echt niet meer. Best veel trek en slap gevoel , ook door minder goed slapen. Nu al heel veel zin in gezonde salades maar ook pizza haha. Niet direct de bedoeling natuurlijk. Toch trots , wie weet tot volgend jaar….. succes aan iedereen.

 2. Hoi allemaal,

  Mijn doel was om de kuur 40 dagen vol te houden, maar gisteren (dag 31) voelde ik me onwel worden in de avond. Ik was denk ik te actief geweest die dag (in de ochtend bijna 10km gewandeld, de hele dag in de tuin gewerkt en in de avond mijn huishouden nog gedaan), terwijl ik maar 1 liter sap op had. Ik voelde me heel slap en draaierig worden laat in de avond en heb toen wat rijst gekookt en wat winterpeen gestoomd. Hier knapte ik enorm van op. Omdat ik wel nog aardig wat citroenen en bijna anderhalve liter ahornsiroop over heb, ga ik de kuur toch nog een paar dagen voortzetten om dit nog even opmaken alvorens ik weer normaal ga eten. En dan ga ik beginnen aan een nieuwe en gezonde levensstijl. Ik ga voortaan eten volgens the starch solution van dr McDougall. Omdat ik al volledig plantaardig eet en veel van groenten en bonen hou, is dit geen enorme verandering voor mij.

  Ik wens jullie allemaal heel veel succes, gezondheid en nieuwe inzichten qua voeding met de kuur, en hoop dat jullie beter naar je lichaam luisteren dan ik heb gedaan gisteren, en dus wel elke dag minimaal die twee liter sap nemen 😊 behalve deze ervaring heb ik de kuur als heel prettig ervaren en heb het gevoel dat ik weer helemaal gereset ben en de verleiding van alle junkfood kan weerstaan.

  Groetjes Iris

  • hai Iris, ik geloof dat momenteel alleen wij 2e aan het kuren waren? ik heb dat best gemist die ondersteuning van meer “kuurders” in het gastenboek. maar ik feliciteer je met deze prestatie en ik ga ook zeker eens kijken naar dIE Starch solution:)

   groetjes Lea

 3. Hoi allemaal!

  Ik zit op dag 29 nu. Dit is voor mij een nieuw record en ik ga nu proberen de volledige 40 dagen vol te houden. Ik ben nu 10 kilo, 10cm van mijn buik en 6cm van mijn taille kwijt. Maar waar ik nog het meest blij mee ben is dat mijn onderrugpijn weg is, en had al ruim een jaar een verstopte neus, opgezette lymfeklieren en keelpijn en dat is ook helemaal verdwenen. Ik heb wel enorme zin om weer te gaan eten. Na de kuur ga ik eten volgens de starch solution van dr McDougall en ben al allemaal nieuwe inspiratie aan het op doen voor nieuwe gerechten.

  Ik wens jullie allemaal nog heel veel sterkte en succes tijdens jullie kuur!

  • Ongelooflijk Iris, dat heb ik nog niet eerder gehoord…..tot 29 dagen of zelfs meer. Heb je niet te veel zware momenten, slap gevoel of moe? Vandaag is mijn 7e dag en zwaar, moe en ik werk niet eens op t moment . Dag 5 en 6 voelde ik me prima . Ik hoop dat de énergie terugkomt. Anders denk ik dat ik na 7 dagen met t opbouwen begin. Zou jammer zijn ergens, maar zo n wazig hoofd is niet fijn. Hou ons op de hoogte !

   • Je moet echt goed naar je lichaam luisteren, als het niet goed meer voelt zou ik ook beginnen met opbouwen. Ik was vorig jaar ook op dag 8 gestopt omdat ik me er niet fijn bij voelde. Soms is het misschien niet het juiste moment om te vasten.

    Ik voel me er nu nog steeds goed bij. Als ik voldoende sap drink heb ik ook geen slap gevoel. Dit is de 7e keer dat ik de kuur doe, dus wist wel al een beetje wat ik kon verwachten. Maar als ik morgen wakker wordt en het gevoel heb dat het weer tijd is om te eten, ga ik ook meteen naar de supermarkt voor sinaasappels hoor 😊 in het originele boekje van the Master Cleanser van Stanley Burroughs staat dat de kuur tot 40 dagen verlengd kan worden. Ben zelf heel benieuwd wat de volledige 40 dagen met mijn lichaam doen. Maar genoeg is genoeg 🙂

  • Hallo Iris,
   Ik wil maandag starten en wil de kuur ook langer doen. Ik vraag me alleen af of het geen kwaad kan om meer dan tien dagen intensief te laxeren.
   Ik doe deze kuur al jaren trouwens.
   Succes met je kuur. Knap hoor!

   • Hoi Shakir,
    Ik gebruik zelf niet dagelijks de groene poeder omdat ik dit niet nodig heb en niet onnodig mijn stoelgang wil ontregelen. Maar ik denk dat je dit zelf het beste aanvoelt.

    Succes maandag!

 4. Hallo medekuurders, hopelijk gaat het goed met iedereen die nu bezig is! Er zijn niet zo veel post op t moment heb ik t idee. Maar laten we elkaar blijven steunen😉ik begin mijn 5e dag vandaag en het gaat goed. Tot mijn verbazing 4 kilo Eraf in 4 dagen, is dat niet wat veel? Wel blij mee aan de ene kant natuurlijk. Maar ook vooral blij dat het redelijk gemakkelijk gaat, dwz tot nu toe geen hartkloppingen en soms maar een heel klein beetje koud gevoel. Mn bedoeling was 4 dagen maximum en dan 3 opbouwdagen, maar nu t zo lekker gaat kijk ik of ik doorga tot bv 7 dagen , wie weet 10 maar ik vraag me of hoe ” gezond” het dan nog is en ik luister naar mn lijf. Wel de verleidingen weerstaan met 2 jonge kids en man die ook zo n lekkerbek is net als ik:). Vanochtend zaten ze aan de bacon and eggs en ik n sapje. Ik vind je krijgt een heel vreemde soirt afstandelijke blik naar wat we allemaal eten op een dag….. terwijl ik was zeker te zwaar maar ook weer niet obèse een kilo of 5, à 6 ongeveer. Anyway, zet m op en houd dat goede gevoel vast. Fijn weekend !

 5. hallo,

  hier dag 2 en best veel honger en ergggg moe,

  ik had bij de vorige keren juist meer energie en een helder hoofd, gek hoe het per keer kan verschillen, weinig hoofdpijn dus dat is top! hebben jullie tips om , hopelijk de enkele kilos minder na de kuur er af tehouden. Mijn laatste keer ben ik direct na de kuur gaan eten voor 2 leek t wel om het in te halen terwijl ik tijdens de kuur niet echt hongergevoel had?

  • Hoi hoi, om de kilo’s eraf te houden is het belangrijk dat je je eetgewoonten veranderd. De meneer die deze kuur bedacht heeft adviseert een raw vegan dieet, maar dat is echt moeilijk vol te houden. Met name op koude dagen. Ik ben mezelf momenteel aan het verdiepen in de starch solution van dr McDougall. Met name de 50/50 plate method waarbij je de helft van je bord uit gestoomde groenten laat bestaan en dat als eerst helemaal op eet voordat je aan de andere helft begint (wat bestaat uit wat je maar wilt zodat het onbewerkte groenten en olievrij is) lijkt me heel effectief. Dan kun je toch een lekker grote portie nemen zonder dat je honger hoeft te lijden. Maar ieder persoon is verschillend in zijn/haar voedingsbehoeften. Het mooie van langdurig niets eten is dat je je eetpatroon onder de loep kunt nemen en zo makkelijk veranderingen kunt aanbrengen.

   Succes verder nog met je kuur!

    • Bedankt! Goede tip idd. Ben gewoon erg Bourgondisch aangelegd denk ik: ) vind alles lekker zowel ‘ gezond” als junkfood sort, zout. Etcetera. Discipline toch het sleutelwoord. .

 6. De ochtend van dag 10, zo blij dat ik heb volgehouden. Die laatste dag komt ook goed. Ik voel me nu wel echt goed en heb mega veel zin in morgen. Ik voel me voor het eerst in 10 dagen energiek en helder en merk ook echt dat kilo`s eraf een letterlijke verlichting geeft.
  Ik neem me goed voor om minimaal te blijven eten en voor gezond voedsel te kiezen en vooral niet teveel dat is altijd mijn valkuil. Het was echt heel zwaar dit keer, ik denk ook omdat ik 4 weken gelden nog onder narcose ben geweest en dit nog een hoop troep geeft in mijn lijf. maar dat is nu schoon.
  Nog 1 dagje om ervan te genieten 😉
  Heel veel succes mede sappers je bent zo blij als je het gedaan hebt!

 7. Dag 2. De tweede keer dat ik deze kuur doe. Hij valt me dit keer zwaarder merk ik. Vorige keer was het zomer en had ik al twee weken van tevoren koffie en suiker laten staan en heel gezond gegeten. Toen vloog ik door die 10 dagen heen. Ik voel me nu futloos, beetje misselijk en heb knallende koppijn…. ben blij met mijn kruikje ‘s avonds, haha. Vind het wel mooi om te merken dat ik meer tijd maak voor yoga en meditatie. Dat brengt deze kuur me opnieuw: tijd en aandacht voor mezelf. Vertragen en ontspannen. Luisteren naar mijn lichaam. Heel fijn! Het scheelt dat het mijn tweede keer is en de vorige keer zo goed ging, dat deze verschijnselen me niet doen twijfelen of ik het wel aan kan. Dat ik weet dat dit de detox is die zijn werk doet. Ik duik lekker vroeg mijn bed in 🙂

 8. Hallo sappers, vandaag begin ik met de kuur. Na een klein weekje “mentale ” voorbereiding. … voel ik me er klaar voor. Twee jaar niet gedaan maar ik hoop het ” schone” gevoel weer terug te krijgen en mooiere huid. Resetten van alle niet zo goede gewoonten😉. De laatste keer heb ik de 3 opbouwdagen goed verknalt, dus besluit deze x 3 dagen de kuur te doen, misschien 4, en me goed aan de opbouwdagen te houden. Dus alles bij elkaar n klein weekje. Hopelijk niet te veel hoofdpijn. Take care alle volhouders!

 9. Hallo allemaal
  Hier de start van dag 9. Ben trots dat ik heb volgehouden maar man man wat had ik het zwaar. Vorig jaar heb ik hem ook gedaan en toen ging die veel beter af volgens mij. Wellicht meer afleiding ivm drukke baan. Nu werk ik thuis dus in de buurt van de koelkast 😉
  Tot nu toe ruim 5 kg afgevallen. Voel me nog niet top dit maar ik verwacht als ik na de kuur het eten weer mag opbouwen dat dit snel zal komen.
  Dat kauwen mis ik niet zo
  Wel mega veel zin in gezond eten…
  Hoe gaat die met de rest?

 10. Dag allemaal, mijn vriend Edo en ik zijn samen voor de 2e keer de kuur aan het doen. Leuk om jullie ervaringen te lezen. Wij zijn op dag 4 en voelen ons ok, in het algemeen wel wat slap want minder energie maar we hebben vandaag toch even gesport! De eerste dagen moesten we veel aan eten denken, en was er ineens een sterke trek in vooral koffie of bepaalde soorten eten. Maar goed, we weten waar we het voor doen: na dag 10 topfit, ietsje lichter, en fris voor het voorjaar! Nog even doorzetten dus. Succes allemaal!

 11. Net begonnen met de kuur, heb er veel vertrouwen in dat het een goede reiniging van het lichaam wordt. De scherpe smaak van citroen gaat me nu al tegenstaan. Zou je ook 1 eetlepel citroen en 2 eetlepels ahorn siroop mogen mengen met water?
  En een paracetamol tegen hoofdpijn, kan dat veilig?

  • Tip: drink het met een rietje achterin je keel, dan proef je het niet. Ik zou de verhoudingen wel aanhouden namelijk, en ik denk dat het niet de bedoeling is om medicijnen dus ook geen paracetamol er naast te gebruiken. Gewoon rustig de ruimte geven die hoofdpijn, hij gaat over! Succes!

 12. Hi allen

  Ik zit vandaag op dag 6
  De kuur is zwaar dit keer voor mij. De eerste drie dagen waren echt afzien ontzettende hoofdpijn en voelde me heel slechts.

  Vandaag gewoon zin in eten en ben moe en koud. En vind het zwaar met de kids. Ik kijk uit naar de avond waar ik lekker kan douche en naar bed op naar dag 7.
  Echt aftellen dus

 13. Hoi allemaal,
  wat fijn van zoveel mensen hun ervaringen te kunnen lezen! Ik doe voor de eerste keer de kuur en zit op dag 5. Vannacht moest ik ineens enorm naar de wc, en flinke krampen! Hebben anderen dat ook? Vandaag ook wat meer krampen dan de afgelopen dagen en echt een knorrende maag terwijl ik dezelfde hoeveelheid sap neem (10-12 glazen haal ik prima per dag, met nog thee en water)
  Denk erover 6 dagen te doen, de 7de dag is dan ook nog sap en dan de sinaasappelsap, zoals wordt aangeraden. Ik kijk wel hoe het morgen gaat, misschien ga ik toch voor 7 en dan dag 8 opbouwen. Mijn streven was 4 dagen (had geen idee of ik het zwaar zou vinden maar het viel me tot vandaag wel mee) en daar ben ik al overheen!
  Succes allemaal!
  Groetjes
  Rosa

 14. Carien en René.
  De 10 dagen zitten er weer op, we voelen ons prima. Hebben ondertussen wel zin om wat te gaan eten, dus vandaag starten met de op bouwdagen. Want eten is toch wel heel gezellig.Heel veel succes voor degenen die nog bezig zijn met sappen en die gaan starten.😊

 15. Ik ben vandaag op mijn laatste dag van de 10 dagen. Het is toch wel aftellen. Dag 6 en 9 waren zwaar maar ik wilde volhouden.
  Ik startte de kuur omdat ik benieuwd was naar wat het met me deed. Extra kilo’s afvallen was mooi meegenomen. Ik hoopte op 4 kg netto.
  Dat laatste is toch een tegenvaller geweest. Na 7 dagen was ik 2.7 kg kwijt maar gisteren kwam ik 200g en vandaag 300 g bij. Ik houd me volledig aan de kuur en ga erbij ook regelmatig wandelen of yoga doen.
  Iemand die weet hoe dit komt?
  Ik ga blij zijn als het morgen is, maar ook dat ik volhield. Aan wie nog bezig is: succes!

  • Knap hoor 10 dagen! Hoe is het gegaan toen je stopte? Wat heb je gegeten? Heb echt betje behoefte aan tips daarvoor. Ik zit op dag 5. Had me voorgenomen om het 7 dagen vol te houden, maar misschien dat ik het bij 6 hou, want ik vind het heel pittig. Is dat heel erg zonde om na 6 dagen te stoppen? Die zuurheid valt me zwaar. Vooral ‘s avonds vind ik het lastigste. Ben gelukkig wel 3 kilo kwijt op dag 5, dus dat vind ik netjes. En dat is wel een fijne bijkomstigheid.

   • Leuk dat je zo snel al 3 kg kwijt was! Bij mij is het over de hele 10 dagen netto op 2.6 kg uitgekomen wat ik weinig vind. Maar ik kon er tevreden mee zijn als ik ze kwijt bleef. Ik heb de opbouwdagen gevolgd en ondertussen zijn alle kilo’s er ook weer bij, helaas. Ook qua zuivering voel ik niet zoveel anders als anders. Misschien werkt mijn metabolisme trager, misschien heeft het te maken met het feit dat ik al sedert november geen geraffineerde suikers, melkproducten en amper tarwe en alcohol drink. Mijn lichaam was wellicht al behoorlijk gezuiverd. Hoe gaat het met jou verder? Ik denk dat je nu je laatste dag hebt?

  • Hey,
   Het is een goed teken als je niet super veel afvalt; je lichaam gaat spaarzaam om met de reserves die je nog hebt. Ik weet zeker als je je gezonde leefstijl nu doorzet (het Leef Suikervrij programma vind ik een hele fijne om een goede balans te vinden + heel lekker en betaalbaar), dan zal je met een beetje geduld die extra kilo’s ook kwijtraken!

   En het mooiste is: je hebt gewoon de hele kuur gedaan… je lichaam (inside and outside) zullen je dankbaar zijn! Hele overwinning! Deze kuur is geen kattenpis, haha.

   • Dankjewel voor je antwoord, Rianne.
    Ik ken het Leef Suikervrij programma ook en het is zoals je zegt een aanrader. Ik startte in augustus 2020 en gaf mezelf een jaar om 13.5 kg kwijt te raken. Ik zit nu aan 7.5 kg, dus tegen augustus moeten die laatste 6 ook nog lukken!
    Hoe is jouw kuur verder verlopen?

 16. Hoi allemaal,

  Ik wil morgen beginnen met de sapkuur. Ik heb alleen helemaal geen informatie ontvangen via de mail of bij mijn bestelling over hoe of wat ik wanneer moet nemen en hoeveel van alles er in het sapje gaat. Kan iemand mij dit vertellen? Heb ook het e-book proberen te bestellen maar niet binnen gekregen, ook niet in de spam.

  Bedankt alvast!

  • Hallo Roos,
   Wat wordt aangeraden (naar wat ik zelf gelezen heb) is enkele afbouwdagen. Geen vlees, koffie, suikers etc etc. De sapkuur zelf 200 ml uitgeperst citroensap met 200 ml Ahornsiroop C+ verdund met 2L water. Dat verdeel je over de dag. Tussendoor mag je kruidenthee drinken, maar zonder kunstmatige toevoegingen. ‘s morgens en ‘s avonds neem je een theelepel ‘groene poeder’ een gemalen kruidenmengsel dat laxeert in wat lauw water. Daarna 3 opbouwdagen met bijvoorbeeld een sinaasappel en een rijstwafel, of wat geraspte wortel. Maar iedereen doet het ook een beetje naar eigen inzicht volgens mij.
   That’s it! Succes!! Ik zit nu op dag 4 van mijn eerste keer. Het is oké te doen. Ik vind alleen rond de middagmaaltijden wel lastig, omdat de rest gewoon kookt/bakt en eet. Ik heb geen honger, maar wel zin in lekker (gezond) eten.
   De eerste 2 dagen zijn t moeilijkst, zegt iedereen. Ik vindt t inderdaad van dag 3 makkelijker worden.
   Laat maar weten of t is gelukt.

   • Dag Richard en Yvonne,

    Bedankt voor de informatie! Ik heb inmiddels het E-boek binnen en begin vandaag met afbouwen. Ben heel benieuwd hoe ik het ga ervaren! Weleens vaker een detoxkuur geprobeerd maar toen altijd vroegtijdig gestopt. Nu ben ik wel vastberaden om het vol te houden.

    Succes nog even Richard!

  • Aanvulling: als je hier op over de citroensap kuur klikt kun je gratis boek downloaden, staat alles in.
   Ik zit in dag 5, gaat goed! Ook zin ingezonden dingen!

 17. Hallo allemaal, doen jullie wel eens stiekem een bouillonnetje drinken? Zo rond de klok van 5? Ik heb het 1x tijdens een kuur elke dag gedaan en beviel heel goed. Maar het voelde ook een beetje als spijbelen.

  Ik krijg trouwens nooit de hoeveelheid ahornsiroop op die ze voorschrijven. Ik doe ongeveer 7 dagen met 1 liter. Nog even volhouden. Ik zit nu op dag 5.

  • Het bouillonnetje heb ik vandaag ook gedaan. Ik zit op dag 3 en had even behoefte aan iets zouts. Ik vind t quasi hongergevoel heel goed te doen allemaal, maar t is wel pittig. En saai ook. Voel nog geen frisheid of extra energie, maar goed dit is ook pas dag 3. We gaan gestaag door!

 18. Vandaag dag 3!
  Deze voelt qua energie het best.
  Vanmiddag 20 min op de hometrainer en wat kracht oefeningen met de cross bands. Normaal fiets ik 60 min maar ik voelde wel dat dat hem niet ging worden. De spierverkramping achter mijn bovenbenen en kuiten blijft. Ik verwacht dat die pas weg gaat wanneer ik klaar ben. Vandaag ook voor het eerst gemerkt dat mijn darmen leeg aan het geraken zijn. Gelukkig geen buikloop of extreem veel plasmomenten zodat ik gewoon lekker kan werken. *klopt af*
  Succes iedereen

 19. Vandaag de eerste dag van onze zoveelste sapkuur, ben ondertussen de tel kwijt.
  Maar ben vastbesloten om het weer 10 dagen vol te houden. Succes allemaal. René en Carien.🍋🍋🍋

  • Yes ! Succes jullie ook.. (I’m still going strong na 2 volle dagen, maar vind de etensgeuren het moeilijkst te verkroppen).

   • Ik heb totaal geen moeite met eten zien of ruiken. Zelfs voor een ander naar de supermarkt waar ik normaal zwijmel wat ik allemaal eens lekker zal gaan eten. Het staat op een of andere manier gewoon “uit”. Ik heb al-tijd honger🤣 Ben heel benieuwd of dat gevoel meteen terugkeert zodra ik stop. Dag 3 en vandaag 4 pas wat vaker op de wc om de restjes uit de darmen te werken..tjee de citroenzuur doet hun werk ook wel🤣

 20. Hi allemaal,

  Ik ga morgen opbouwen en zag bij de 2e dag ‘rauwkost van geraspte wortelen’ staan. Bedoelen ze dat letterlijk alleen geraspte wortelen? Of ook komkommer etc? En de fruitsalade maakt niet uit welk fruit?

  Ik hoop dat iemand dit kan verhelderen voor mij!

 21. Hallo meedekuurders,ik ben marleen. Vandaag mijn tweede dag begonnen met de kuur, ik heb dit al meerdere keren gedaan en telkens mijn 10 dagen volgehouden. Ik heb niet veel overgewicht maar zou heel tevreden zijn als ik toch een 4 tal kilo,s zou kwijtspelen, voordien is dit me nooit gelukt maar ik gebruikte dan ook de groene poeder niet nu voor het eerst wel maar pas sedert vandaag. Levering liet beetje op zich wachten, één moment heb ik het telkens al moeilijk gehad en dat is eten bereiden voor de andere gezinsleden en dan aan tafel meeschuiven met mijn sapje. Maar ik ga door op wilskracht dat wens ik ook de mede kuurders toe. We gaan voor de tien dagen

  • knap hoor ook nog eten maken voor je gezin. Dat is dan toch een voordeel van single zijn🤪 Ikzelf ben ook niks te zwaar, heb het idee dat het de kuur volgen toch wel wat lastiger maakt als wanneer je wat reserves hebt. Dag 2 voor mij vandaag..vanmorgen erg licht in het hoofd aan het werk. En dag 1 had ik zelfs een momentje dat ik zo flauw werd dat ik ff moest zitten. Als dit dag 3 weer zo is ga ik gewoon wat meer sap tot me nemen. Het moet me niet te gek worden🙂 Honger is het probleem dus niet maar zo wankel zijn wel.

   • Dag Linda,vervelend dat je u wankel voelt,voor mij valt dit mee,wel wat lichte hoofdpijn maar weet van de vorige keren dat dit bij dag 4 over is. Ook geen honger wel naarmate de kuur vorderd zin om op iets te knabbelen 😏maar we zullen er geraken en ons fitter voelen en vooral ook trots want toegegeven. Het vergt doorzettingsvermogen he, nog glaasje of 3 en dan heb ik mijn Twee liter sap op voor vandaag, onder dekentje deze avond met warme kop thee want heb het tijdens de kuur steeds koud. Succes met de kuur👍

 22. Hoi allemaal,
  Heel veel succes en sterkte gewenst voor iedereen die gisteren begonnen is! Jullie kunnen dit!

  Dit is mijn 9e dag en het gaat nog steeds heel goed, weinig honger en merk dat ik meer energie heb. Heb nog niet het idee dat ik er klaar mee ben, dus ga nog een aantal daagjes door. Heb wel enorme trek in een noodlesoepje. Ben al twee dagen aan het fantaseren over hoe ik dat soepje in elkaar ga zetten na de kuur. Ben ook al 4 kilo en een aantal centimeters kwijt. Maar heb nog een lange weg te gaan tot ik weer binnen de range van een gezond BMI zit. Vandaar dat ik de kuur nog even door pak. Ik zal hier afentoe een update geven.

 23. Hallo,
  Nog een beetje onwennig dit, maar vond het lezen van andere motivaties en ervaringen aanmoedigend, dus dan doe ik ook maar mee. Vandaag begonnen aan mijn eerste keer vasten ever! Zat al een tijdje te dubben om een ‘omslagpunt’ af te dwingen bij mezelf.
  Ik ben na de zomervakantie nog eens 5 kilo aangekomen en die gaan er ineens niet meer vanzelf af, zoals vroeger. Zat nu boven de 90 kilo en voor mijn lengte is dat teveel.
  Ik wil me overall gewoon fitter en gezonder voelen. Ik hoop dat het naast mijn werkschema gewoon vol te houden is.
  Ik vind ‘het drankje’ goed te doen, lekker zelfs. Ik heb gistermiddag alleen nog een appel gegeten (‘s morgens me nog even laten gaan) en heb nu nog geen hongergevoel. Ik ben wel iemand die -als ie langs eten loopt, of een schaaltje lekkers- meteen wat meepakt. Dus hoop niet dat ik dat onnadenkend doe, want de rest van het gezin gaat gewoon door zoals normaal.
  Nou… Dat was ‘t voor nu. Andere “sappers”> heel veel succes! We gaan het gewoon doen!

 24. Vandaag in de 2e opbouwdag na 7 dagen de kuur gevolgd te hebben. Ik ben van 98kg naar 93.2kg gegaan = 5.7kg afgevallen (exclusief darminhoud). Hopelijk kan ik met gezond eten en sporten rond dit gewicht nu blijven en dan de laatste kilo’s weer op eigen kracht doen. Daar zit nu mijn grootste angst, dat ik ondanks gezond eten en sporten toch terug ga naar mijn oude gewicht.

  Op maandag ben ik begonnen. Helaas was ik goed verkouden (veel hoofdpijn). Ik maakte 1 liter aan met helaas teveel cayenne peper, dus de eerste glazen waren echt niet lekker. Constant denken aan eten en koffie drinken was wel erg lastig (ontwenning), maar van trek/honger weinig sprake, wel koud. Op woensdag nam het verlangen af en kwam ik wat meer in de gemoedstoestand, al telde ik nog steeds wel de dagen af. S’ middags een uur gewandeld maar dat was best pittig, te weinig van het mengsel op. Op donderdag ging het een stuk beter en moet ik eerlijk zeggen dat het drankje beter ging smaken en ik geen kippenvel er meer van had. Als lunch/diner wel opkikker soepje gedronken (9kcal) om toch mee te eten met het gezin en een beetje smaak te pakken. Het weekend was de finale uitdaging met het bereiden van patat en pannenkoeken voor het gezin 🙂 Op zondag ben ik 1.5 uur gaan wielrennen en ik had genoeg energie ervoor en erna, dit had ik eerder moeten doen.
  Ik kwam er helaas ook achter dat ik de spirulina en de groene poeder had verwisseld de hele week, dus of ik het maximale eruit heb gehaald weet ik niet. Ik heb nooit 2 liter per dag aan het mengsel gedronken, max 1.5 liter, voor de rest wel thee en genoeg water.

  In de opbouwdagen wil ik me zoveel mogelijk aan het schema houden, al heb ik wel een tomatensoep als diner op en een rijstwafel met lunch.

  Conclusie:
  Zou ik het nog een keer doen? Twijfel…mijn voorkeur ligt wel bij sporten en normaal eten (ondanks dat dat langer duurt). Echter denk ik met de juiste mindset dat ik het nog wel een keer zou kunnen. Dan zou ik meer van het mengsel drinken, de groene poeder nemen en ook meer gaan sporten (afleiding en geeft energie).

  Al met al ben ik wel blij dat ik het heb volgehouden en elke dag gewicht verliezen geeft een kick om door te gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.