Deel je vragen, inspiratie en ervaringen in ons gastenboek! Anderen hebben veel baat bij jouw ervaringen. Zoals je misschien gemerkt hebt is, is het niet altijd makkelijk de kuur vol te houden of zelfs te beginnen. Help en inspireer in dit gastenboek anderen hun gezondheid in eigen hand te nemen!

44.787 reacties

 1. Hallo allemaal
  Ik wil starten maar heb vernomen dat je dit het beste kan doen bij afnemende maan? Ivm het makkelijker loslaten vd gifstoffen
  Graag jullie advies?

 2. Hallo beste mede kuurders,
  Ik ben nu op dag 4 en dit is de eerste keer dat ik de kuur doe.
  Sinds gisteren heb ik best wel “trekkende” spierpijn in mijn benen en billen. Is dit normaal?
  Ook moet ik vandaag heel vaak naar het toilet vandaag…
  Ik vraag me af of ik gewoon door kan gaan of langzaam weer moet gaan opbouwen met eten.
  Ik wil niet dat het ten koste gaat van mijn gezondheid, maar zou wel graag de kuur willen doorzetten.
  Wie o wie kan me helpen?

  • Hallo Rieke,
   Helaas kan ik geen antwoord geven op je vraag want ik ga morgen beginnen. Ben nog even moed aan het verzamelen… Maar vraagje: hoe kan ik een vraag posten in het gastenboek? Het lukt me nu uitsluitend te reageren op een bericht van een ander. Dank alvast voor je hulp. Claudia

   • Hoi Claudia,
    Leuk dat je ook gaat beginnen! Ik had vandaag sapdag 1. Ik vind het reageren en zoeken naar reactie’s ook lastig. Maar als je helemaal naar beneden scrollt en plaatst reactie doet, kun je zelf iets posten

  • Hoi Rieke,
   Ik zit nu op dag 2 en stond vanmorgen ook op met trekkende spieren aan de achterkant bovenbenen. Ik heb hier enkele jaren geleden eerder last van gehad in een stressvolle periode dus ikzelf vermoed dat het een soort stressreactie is van het lichaam. Maar ben natuurlijk geen deskundige. Ik was vanmorgen ook heel slapjes dus moet nog even uitvogelen hoe ik de sap het best kan verdelen. Ik drink uit een bidon gewoon om de zoveel tijd wat slokken. Misschien is het beter een grotere hoeveelheid te drinken (glas) per x. Maar vandaag het werken overleefd..dat was mijn grootste uitdaging omdat ik best actief werk heb.

 3. Hoi allemaal, dit is mijn 10e en laatste dag. Petje af Iris dat jij het voorheen langer, zelfs 28 dagen!, volgehouden hebt. Ik neem het me ook weleens voor om het langer te doen maar na 10 verlang ik toch weer naar opbouwen. Er is nu 6,5 kg af en ik hoop morgen de 7 nog te halen. Over nog 10 kilo ben ik tevreden maar ik ben blij met dit begin en de reset. De knop is weer om om gezonder te gaan eten. Ook altijd weer bijzonder wat de kuur met je lichaam en geest doet. Dat je geen hongergevoel hebt en je zo fit kan voelen.

  Je kunt kruidentheeën drinken als er maar geen theïne in zit staat in het boekje over de citroensapkuur. De theeën van Celeste worden aangeraden. De groene poeder deed ik ‘s morgens en ‘s avonds een halve tot hele theelepel. Kijk waar je je goed bij voelt.

  Heel veel succes allemaal!! :-))

 4. Hallo lieve medesappers!
  Ik wil ook gaan beginnen dit weekend.
  Echter heb ik nog enkele vraagjes..ik heb al veel gelezen hier maar kan het zo snel niet terugvinden dus hopelijk kunnen jullie mij gewoon lekker snel helpen in een reactie op mijn bericht.
  Ik lees dat kruidenthee ((mits caffeinevrij) wel mag..ik drink normaliter honing-kamille thee. Mag deze gewoon?

  En hoeveel groene poeder moet er in de oplossing ´s avonds en ´s ochtends?
  Ik hoop niet dat ik teveel ga laxeren ervan..heb tijdens mijn werk niet altijd een wc bij de hand.
  De afbouwdagen wordt aanbevolen groente-fruit te eten of een soepje..wat voor soep mag dit zijn? Ook wordt aangeraden vegetarisch? Is dat vlees dan wel mogelijk dat bij jumbo etc in de schappen ligt? Graag hoor ik van jullie.

  • Hey Linda!
   Heel veel succes met de kuur. Jack heeft de vraag met thee al beantwoord. En wat betreft de poeder zou ik zeggen, probeer het dit weekend gewoon uit met de groene poeder, mocht je erg veel last krijgen van je buik kun je de dosis misschien halveren of alleen in de avond innemen op werkdagen?

   Ik zou zo “puur” mogelijk afbouwen, dus afbouwen met voeding met zo min mogelijk toevoegingen. Want dan kom je makkelijker in de kuur. Bijvoorbeeld ontbijten met een fruit smoothie met een handje spinazi erin, tussen de middag een salade (of smoothie) en een groentensoepje met verse groenten als bloemkool, bleekselderij, prei, ui en een bouillon blokje. Om de salade en soep vullender te maken kun je er bijvoorbeeld een blikje kidney bonen of zwarte bonen in doen. Vleesvervangers kunnen ook, maar vaak is dit heel erg bewerkt en moeilijker te verteren voor je lichaam.

   Hopelijk heb ik je vragen zo een beetje beantwoord!

   • dankjewel! netin de supermarkt alvast wat groentes en fruit ingeslagen om wat salades van de maken op de afbouw dagen. Ik ben een flinke eetster normaal gesproken..ben dan ook benieuwd of ik na de kuur eerder een voldaan gevoel heb bij het eten. Want dat heb ik nu eigenlijk nooit. Ondanks dat ik al een vrij gezonde lifestyle heb met veel groentes en weinig slechte koolhydraten. Ik heb zin in de uitdaging! Ga voor minimaal 5 dagen, mijn ervaring is dat ik echt eten nodig heb vooral op werkdagen (heb veel fysiek werk) dat is hetgeen waar ik bang voor ben betreft volhouden..en geen koffie😁😁

   • is sojamelk wel te gebruiken bij de afbouwdagen voor in bijv een smoothie? Of mag dit het beste ook alleen water zijn?

 5. Oh, en heb nog een pro tip! Ik krijg zelf maagzuur van de cayenne peper in mijn sap, daarom doe ik er in plaats daarvan een beetje gember water doorheen omdat dit ook verwarmend en reinigend is, en de vetverbranding stimuleert en de bloedsuikerspiegel stabiliseert (en het is natuurlijk veel milder voor de maag). Heb dit water gemaakt door een paar stukjes gember ongeveer een half uur te koken in een pan met water en daar doe ik een beetje van in mijn glas sap. Het smaakt echt naar limonade nu 😁

 6. Hoi allemaal, ik merk dat het in het gastenboek een stuk rustiger is dan een aantal jaren geleden. Of misschien is het de tijd van het jaar niet om te vasten? anyways, mijn lichaam heeft een flinke voorjaarsschoonmaak nodig. Heb me iets te veel laten gaan wat betreft mijn eetgewoonten en heb het helaas tot aan 90,5kg op de weegschaal laten komen. Dat was de druppel voor mij om direct te beginnen met de citroensapkuur. Het is niet persé dat ik heel ongezond eet (ik eet volledig plantaardig en veel groenten en fruit), maar ik eet vaak abnormaal grote porties en heb een chips en patat verslaving. Ik hoop met behulp van de citroensapkuur dat ik minimaal 10kg kwijt raak en dat mijn maag wat geslonken is en zo weer kan beginnen met kleinere porties eten. Dit om mezelf even een goede kickstart te geven om weer wat beter voor mezelf te zorgen en bewuster te eten. Ik heb de kuur al meerdere keren gedaan, vaak doe ik de kuur ook langer dan 10 dagen omdat ik na 10 dagen vaak het gevoel heb dat ik “nog niet klaar” ben. Het langste dat ik de kuur heb volgehouden was 28 dagen, toen voelde ik dat het genoeg was en heb ik een zak sinaasappels gekocht. Dat waren de lekkerste sinaasappels die ik ooit op heb! Hoelang ik het deze keer vol ga houden weet ik nog niet. In ieder geval zolang het goed voelt 🙂 ik zit vandaag op dag 3

  Succes voor alle andere sappers, ik hoop van jullie te horen. Verhalen van anderen motiveren me altijd.

 7. Hoi Penelope, wat leuk om te zien dat nog iemand de kuur aan het volgen is. M’n zevende dag is bijna voorbij, nog drie te gaan. Op dit moment 4,5 kilo kwijt en hopelijk lukt het om er nog 2 meer af te krijgen. Heerlijk om weer een begin te maken met het bereiken van een gezond gewicht en de knop omgezet te hebben. Ik mis het eten ook, kan wel enorm genieten van (etens)geuren en het plannen van wat ik straks weer ga eten ! :-)) Bij mij gaat het ook nog steeds goed, voel me fit en sport ook. Op naar de laatste paar dagen…die doen we er ook nog bij!!

 8. Hallo Jacky,
  Wat goed dat je al zover op weg bent zeg. Vandaag is het jouw 7e dag en mijn 6e dag. Voor mij is het de eerste keer dat ik deze kuur doe. De kuur “trok” al langer aan mij maar ik was nog niet gemotiveerd genoeg om het echt te gaan doen. Ik moet je zeggen het valt mij niet tegen (behalve vandaag maar daarover later meer). Voor de zekerheid heb ik 4 dagen afbouw gedaan: 1e dag geen vlees, 2e dag totaal geen dierlijke producten meer maar wel groentewok met cashewnoten, 3e dag alleen fruit en groentesoep en 4 dag alleen fruit en geëindigd met een sinaasappel. Toen de 1e dag van de kuur en daar wel wat hoofdpijn. Dit ook de 2e en 3e dag maar vanaf de 4e dag nergens meer last van tot vandaag. Ik heb geen trek maar wel heel veel zin in eten, echt ongelooflijk. Ik merk dat ik het kauwen op iets mis, ”eet” zelfs mijn citroensap. Om mijzelf af te leiden maar erg gaan poetsen en opruimen (ellek nadeel hep zen voordeel). Maar ik zet door!!! Morgen weer lekker aan het werk en dan is het nog maar tot donderdag, Ik heb besloten dat ik donderdagavond mijn 1e sinaasappel mag eten, dan kan mijn maag in stapjes wennen aan vast voedsel.
  Hierbij spreek ik ook mijn bewondering voor je uit dat jij wel kookt voor je man. Ik heb mijn vriendin gevraagd zelf haar eten te maken…….
  Jacky hou vol!!! Wij kunnen dit!
  Een fijne zondag voor iedereen.
  Hartelijke groet,
  Penelope

 9. Hoi Citroensapkuur-mensen,
  Mijn 3e dag is bijna voorbij en het gaat goed. De eerste avond had ik wel hoofdpijn maar lekker geslapen en de volgende dag weer helemaal in orde. Natuurlijk heb ik al zin om te stoppen maar ik richt mijn blik op oneindig en ga voor minimaal 10 dagen. Na 2 dagen al 2,5 kilo afgevallen maar ja, in het begin gaat het natuurlijk hard. Vanavond eten gemaakt voor mijn man en intens genoten van de heerlijke lucht van de loempia, ham, satésaus en gebakken ei :-)). Ik hoop nog andere enthousiaste verhalen tegen te komen maar ik ben bang dat ik op dit moment de enige ben die de citroensapkuur doet. Fijne avond!

 10. Hoi lieve citroensapkuur-medegenoten, ik heb vanaf mijn 25e denk ik 15 jaar lang ieder jaar een citroensapkuur gedaan. Daarna beloofde ik mezef om het nooit meer te doen! Maar nu op mijn 53e ben ik in het laatste jaar zó ongelooflijk uit mijn voegen gegroeid dat ik na al het snoepen en suikergebruik geen andere manier meer zie om mijn lichaam weer te ‘resetten’. Daarnaast voel ik me moe en hoop ik meer energie op te doen door deze kuur. En ik kamp al ruim een halfjaar met een sluimerende peesontsteking en ik hoop dat deze door een goede reiniging en afvoeren afvalstoffen beter wordt. M’n eerste dag zit er bijna op! Eigenlijk wil ik het nog langer dan 10 dagen doen maar misschien denk ik daar over een week anders over. Ik heb in ieder geval ontzettend veel zin om me fitter te gaan voelen. Vanmiddag een lange wandeling in de duinen en op het strand gemaakt, heerlijk! De rest van de week ben ik (thuis) aan het werk maar ook dan probeer ik een beetje te bewegen, gezellig met de hond te wandelen en wat online sportsessies te doen. Ik ga me optrekken aan jullie positieve verhalen en hoop dat ik dit andersom ook kan doen. Heel veel succes allemaal!

 11. Bewegen wordt aangeraden tijdens de kuur. Ik start morgen voor de 2e keer met de kuur. Vorig jaar hield ik me vrij rustig qua beweging, lekker veel wandelen en yinyoga. Allemaal niet te intensief. Nu doe ik sinds een tijdje krachttraining / bootcamp en ik vroeg mij af of er mensen zijn die ervaring hebben met iets intensiever sporten. De eerste drie dagen hou ik me sowieso rustig. Is het aan te raden om vanaf dag 4 ook weer wat intensiever te sporten? Of totaal niet? Omdat het teveel energie kost? Ben benieuwd naar ervaringen en tips van het Madal Bal team!

  • Hoi Rianne,

   Mijn ervaring met de kuur (heb hem al heel vaak gedaan) is, dat het sporten, hardlopen in mijn geval, véél lekkerder en gemakkelijker gaat. Ik zou zeggen: luister naar je lichaam en doe wat voor jou goed voelt. Probeer het gewoon uit of niet, als je je slap voelt. Je merkt snel genoeg of het een goed idee was of niet. Het kan ook per dag en zelfs per dagdeel verschillen.

   Veel succes en plezier gewenst met de kuur en eventueel met sporten.

   Groetjes Pépé

  • Ik heb vanaf dag 2 intensief gesport met een personal trainer (kickboks/bootcamp). Ik heb meer energie dan ooit en de training gaat mij makkelijk af.

 12. Pépé dag 5.

  Ik ga als een speer!

  Wat was ik walgelijk ongezond bezig vóór ik deze kuur startte op 23e januari.
  Elke dag kotsmisselijk. Ik rookte als een ketter, dronk veel te veel bier en at slecht, te laat en te weinig. Soms at ik pas om een uur of 15.00 voor het eerst. Bijna al het eten stond me tegen maar ook het roken en de alcohol. En tóch maar doorgaan. Ik was mezelf en mijn gedrag echt spúúgzat. Ziek van mezelf zeg maar. Er moest iets gebeuren en snel ook.

  Al op de eerste dag van de kuur kwamen mijn hongergevoel en trek in eten terug en verdween mijn misselijkheid.

  Nu voel ik me alsmaar fitter en fitter worden, ruimte in mijn hoofd, mijn creativiteit en optimisme zijn hélemaal terug van weggeweest. Ik ben echt megatrots want hoe vaak gebeurde het niet de afgelopen jaren dat ik de kuur wel startte maar al heel snel afhaakte. In tegenstelling tot nu!

  Ik beweeg elke dag in de vorm van yoga- en vuuroefeningen en/of wandelen, fietsen en ik denk dat ik morgen het hardlopen weer ga oppakken.

  Maandagochtend heb ik een fijne strandwandeling gemaakt met zussen, schoonzus en mijn lieve kleine neefje. Het was stralend weer!

  Ook neem ik bijna dagelijks een bad met dode-zeezout. Wat een lekker spul is dat zeg. Het ontspant, reinigt en mijn huid wordt er heerlijk zacht van.

  Ik heb de kuur al zo vaak gedaan, maar het valt me op dat het toch élke keer anders is.
  Deze keer neem ik 3x daags 2 chlorella- en 2 biergisttabletten en ik heb het idee dat dat heel veel positiefs bijdraagt. Ik voel me meer en meer euforisch!

  Ik neem mijn kans meteen waar en ben met de grote schoonmaak bezig/begonnen. Zelfs dat is megaprettig. Grote schoonmaak van binnen uit en buiten dus!

  Het kwam tijdens de kuur regelmatig voor dat ik me slap en akelig voelde en teveel afviel naar mijn zin. Ik doe het ook helemaal niet om af te vallen. Vaak had ik een ingevallen gezicht na de kuur en was ik overall te mager voor mijn gevoel. Vandaar dat ik me deze keer had voorgenomen om het 5 dagen te doen en dan rustig op te bouwen (daar heb ik een eigen soort schema voor gemaakt dat goed bevalt, met o.a. shakes van amandelmelk, havermout, lijnzaadolie, rood fruit, banaan en Daycare (een krachtige probioticamix) als ontbijt en zelfgemaakte spinazie-erwten-muntsoep en wortel-sinaasappelsoep voor later op de dag.
  Maar het gaat nu zo lekker dat ik er net zoveel dagen bijtrek als goed voelt.

  Vanavond ga ik een bubbelend voetenbad nemen met dode-zeezout.

  Hartelijke groeten van een blije en fitte Pépe.

  • Wat een heerlijk verhaal om te lezen. Fijn dat het bij jou zo goed gaat en je je er zo lekker bij voelt. Dit is mijn tweede keer, maar het valt me heel zwaar. Ik voel me heel zwak, slaap veel en vind het drankje extreem smerig. Ik moet me dwingen het te drinken.
   Ik heb zowel gisteren als vandaag op het punt gestaan te stoppen. Door oppeppende woorden van een vriend ging ik door.
   Ik houd me er maar aan vast dat het na de derde dag beter moet gaan….
   Ik hoop het maar!
   Ik ging voor de 10 dagen, maar wellicht dat ik stop met 5.

   Ik ben wel geïnteresseerd in jouw opbouwfasen en recepten. Zou je die met me willen delen ?

   • Dames, ik zou jullie adviseren wel het mengsel te blijven drinken. Ik ben in de 1e kuur ook “eigenwijs” geweest, dacht na 2 dagen er wel te zijn. Dat heb ik geweten….. ontzettende kramp, viel er bijna flauw van, diarree.

 13. Dag 7 en heb het de afgelopen 2 dagen heel moeilijk gehad. Had zo de neiging om te gaan eten. Had bijna de handdoek in de ring gegooid. Toch al bijna 5 kilo kwijt. En dat helpt me ook wel weer om door te gaan. Hoe gaat het met de rest?

  • Hallo ik ben ook op dag 7 de honger is nu wat minder maar ik voel me wel heel slap ik vind het mengsel echt niet lekker en krijg echt max 1.5 liter ervan op soms maar liter hebben meer hier last van? Ik heb wel echt behoefte om te eten en denk hele tijd aan lekkere dingen zoals chips koek snoep enso.

   • Dat is niet zo gek dat je zoveel trek in eten hebt. Deze kuur is ook zo gemaakt dat je genoeg binnen krijgt om je motortje te laten draaien. 1 of 1,5 liter is echt te weinig. Je organen moeten nog wel kunnen functioneren. Wat je ook kan doen is 2 liter aanmaken. Maar dan nog eens extra 1 liter water toevoegen zodat het minder sterk is. Maar dan krijg je wel alles binnen op een dag.

   • Ik krijg het ook niet weg. Dag 1 2liter, maar dag 2 1 Pieter en vandaag probeer ik minimaal 1,5, maar met moeite.
    Ik zet nu een beker klaar met een beker thee ernaast. Zsm de beker Citroën/ahirnsap leeg en direct een paar slokken thee er achteraan om de nare smaak weg te spoelen 🤢

  • Peter hier op dag 8 en still going strong! Einde in zicht.
   Fantaseer wel enorm veel over eten en blader door kookboeken….
   Heb net bedacht om op dag 10 al de sinaasappel toe te voegen en dus een dagje opbouw in te lopen anders lijkt dat me ook zo tergend nog drie van die dagen. Dus morgen de laatste dag met alleen maar sappen en groen poeder…
   Veel kilo’s kwijt en zin in lekker maar vooral gezond eten. Lekker sporten en een mooie balans tussen af en toe lekker en wat minder gezond eten maar overwegend goed en niet te veel te eten en het zo lekker lang volhouden!
   Goed dat je volhoud Suzanna…de tijd gaat idd enorm langzaam maar uiteindelijk is er toch maar weer een dag voorbij…het voelt bij mij als minstens een maand al deze kuur.

   • Inmiddels gaat het weer goed. Heb mezelf weer herpakt en gaan weer rustig door. Hierna ook weer beter gaan eten zodat de kilo’s eraf blijven. Hoeveel ben jij al kwijt Peter?

 14. Pépé dag 1.

  Ik ben laat begonnen.

  Eerst drie zwarte koffie en de nodige zware sjekkies weggewerkt.
  Iets na 15.00 uur dronk ik het eerste sapje.

  Heb nu al enorme visioenen over overheerlijke maaltijden. Maar ik heb de kuur al zó vaak gedaan dat ik weet wat ik kan verwachten en dat ik sterk genoeg in mijn schoenen sta.

  Ben tot nu toe nog fit, heb klusjes in huis gedaan, daarna yoga- en vuuroefeningen en heb een bad genomen met dode-zeezout. Héérlijk!

  Nu een potje brandnetel/zoethoutthee zetten.

  HONGER! 😀

  Pépé

 15. Hi ,

  Ik had nog een vraagje, zit nu op dag 4 en het gaat best redelijk. Voel nog niet veel energie. Juist nu een beetje slapjes. Was een wandeling aan het maken maar voelde me echt wankel. Vroeg me af of de hoeveelheid: ik maak dus 2 liter op basis van 200ml citroensap en 200 ml ahorn aangevuld tot 2 liter en drink verder alleen thee en water. Nu is dit de voorgeschreven hoeveelheid, maar er is toch verschil tussen iemand ie 60 kilo weegt en iemand, zoals ik, 90 kilo… voel ik me daarom wat te slap of hoort dat er eigenlijk ook af en toe bij.

  En daarbij. Ik hou me goed aan de groene poeder voorschriften maar dit zorgt er eigenlijk voor dat ik vaak en vrij acuut naar de wc moet en diaree heb. Ook als ik slaap gaat dat door, was vannacht iig twee keer wakker geworden voor de wc. Het is niet echt een ramp, als het maar goed is en ik niet helemaal aan het uitdrogen ben oid…ik drink trouwens wel 3 potten thee en ongeveer een liter water naast de sap dus dat is volgens mij wel ok.

  • Beste Peter,

   Hier een reactie van een die hard ervaringsdeskundige. De kuur denk ik al een keer of 15 gevolgd. Ik ben zelf vandaag weer begonnen.

   Het je regelmatig slapjes voelen, hoort erbij. Het kan echter inderdaad veroorzaakt worden doordat je ‘te weinig sap’ drinkt. Drink gerust zoveel van het mengsel als je wilt, meer mag altijd en helpt enigszins tegen slaptegevoel en honger.

   Verminder de hoeveelheid groene poeder. Als je zo vaak naar het toilet moet, gebruik je teveel. Gebruik de hoeveelheid waarbij jij je prettig voelt. Als je het meerdere malen per dag gebruikt, ga dan terug naar één keer per dag. Dit kan trouwens ook een reden zijn dat je je slap voelt.

   Heel veel succes verder.

   Groeten, Pépé

   • Dankjewel Pepe!
    Heb inderdaad iets minder groene poeder opgelost in water elke ochtend en avond en dat werk al beter!

    Ik hou me we aan de hoeveelheid en neem dat slappe maar even voor lief.

    Grt

  • Ik had nog een vraag er staat overal dat je 2 keer per dag de groene poeder moet innemen sochtends 1 theelepel en savonds maar op de verpakking van de groene poeder zelf staat max 1 keer per dag kan dat dan wel? Dit is trouwens dag 1 voor mij spannend

 16. Hi allemaal,
  Dag1
  Ik ben vandaag begonnen met de 10 dagen kuur. Heb niet echt afbouwdagen in acht genomen, alleen gister een soep en salade ipv normaal eten wat meestal wat meer is. Ik heb de kuur al eens eerder gedaan en geloof dat ik het toen ook niet echt had gedaan. Misschien niet zo slim, maar ik neem me voor de opbouwdagen wel beter te doen.
  Dag 1 is al best zwaar eigenlijk. Beetje hoofdpijn en licht in mn hoofd en ook een beetje moedeloos dat het nog 10 dagen duurt. Op mn werk is het ook een beetje suf met mn sap en een rietje enzo, maar dat maakt me verder niet zoveel uit. Ik herinner me van de vorige keer wel het sociale gemis van eten en dat de smaken me na een tijdje gaan tegenstaan. Dat heb ik eigenlijk nu al….
  Maar Corona helpt zeker mee dus de timing is wel goed nu lijkt me.
  Ik ben benieuwd hoe het deze keer gaat en leuk om ook andere verhalen te lezen…toch een leuk idee dat andere mensen ook met hun citroenen rondlopen en vreemde sapjes.
  Hou vol (zeg ik ook tegen mezelf)!

  • Ik heb het ook eerder gedaan en toen ook niet de afbouwdagen gedaan en merkte toen ook dat ik zwaarder door de eerste dag kwam. Afgelopen 2 dagen alleen fruit en groente gegeten. En nu vandaag begonnen met het sap. 10 dagen is lang maar dat is nu wel voordeel van de lockdown. Kunnen toch nergens heen!! Succes

   • Tweede dag was al een stuk beter, niet leuk nog steeds maar ok. En nu derde dag hetzelfde! Verheug me op de extra energie en het frisse gevoel…

    • Ja, erg goed. Vandaag dag 6 en ik voel mij eigenlijk heel goed! Ik wandel elke dag 1 uur. Ik heb voldoende energie en ervaar veel rust. (Scheelt ook dat er nu minder etentjes en borrels zijn, voor mij de ideale tijd om deze sapkuur te volgen.)

     Jij bent vandaag begonnen! Ben benieuwd hoe jij het ervaart!

     • Nee ik moet nog een dagje fruit eten en dan morgen beginnen met de kuur. Aantal jaar geleden ook een keertje gedaan maar toen niet helemaal afgemaakt. Ben benieuwd hoe het nu gaat. Nu veel minder afleiding. Ben je ook al wat afgevallen?

 17. Dag 10 en hoewel ik we wel klaar mee ben, zit ik wel heel goed in mn vel. Ik ben niet eens zo heel veel afgevallen (tegen de 5 kg) maar mn huid straalt, mn nagels voelen dikker aan, mn haar voelt supergezond, ik heb energie en ik heb vooral trek in gezonde dingen. Ik ben gewend elke dag een wijntje en overdag veel pepsi max te drinken, maar heb daar eigenlijk totaal geen behoefte aan. Het is alsof je lichaam zelf een reset heeft gemaakt en aangeeft wat goed voor je is. Ik snak dan ook naar groenten en bijvoorbeeld naar humus, een volle groentensoep en fruit. Morgen eindelijk weer aan vast voedsel beginnen. Ik baal een beetje van de lange opbouw van drie dagen omdat ik zo’n zin heb in een grote salade, maar ik heb vaak gelezen dat een te snelle opbouw voor terug naar af, en een jojo effect. Dat wil ik echt voorkomen. Maandag dus eindelijk weer kwark, kaas en een pokebowl. Al met al heeft de kuur mij supergoed gedaan. Ik raad het dan ook iedereen aan. Volhouden jongens, want het is het echt waard! En grijp die kans nu in coronatijd. Geen borrels of etentjes… Gewoon focussen op jezelf.

 18. Dag allemaal!
  Ik ga morgen beginnen met de sapkuur, voor de eerste keer. Ben er helemaal klaar voor qua voorbereiding! De afgelopen dagen minder én vegetarisch gegeten. Zojuist een glas water met groen poeder gedronken. Ben heel benieuwd wat deze ervaring gaat brengen…! Nog meer startende sapkuurders toevallig?

 19. Voor het eerst in 6 jaar heb ik de tien dagen volgepakt en ik voel me sterker dan ooit erbij. Denk zelfs dat ik het verleng tot woensdag.
  Ik ben alleen emotioneel instabiel haha.
  Succes iedereen

 20. Hoi hoi,

  Ik zit nu op dag 4 van de kuur en ik blijf echt maar honger hebben. Ik wil ook niet meer afvallen ik weeg namelijk 55 kilo en ben 1.65, dus ik doe het niet voor het afvallen maar echt voor het reinigen van mijn lichaam. Wat moet ik hieraan doen?

 21. Ik ben gisteren begonnen en heb dag twee er dus bijna opzitten. Ik heb de kuur twee keer eerder gedaan en het ook beide keren afgemaakt. Het is wel een stuk moeilijker vol te houden in de winter omdat je het veel sneller koud krijgt. Ik zag veel vragen over gewichtsverlies. Tuurlijk is dat fijn (bij mij beide keren rond de 6 kg), maar een deel ervan komt na afloop natuurlijk weer terug, wanneer er weer normaal gegeten wordt. Waar de kuur bij mij zo fijn voor was is voor het ‘je gezond voelen’. Je huid , haren. je merkt het gewoon. En anderen merken dat ook op. Daarnaast geeft het je weer even een reset – leer je vast voedsel weer op een andere manier waarderen. Ik wil na de kuur gezond met WW beginnen, voor twee maandjes, om voortgang te geven aan de kuur…. en het gezonde leven. Succes allemaal!!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.