-e bestanddelen van de sapkuur

Citroensap

Arabische, Griekse en Romeinse artsen waardeerden de citroen al om zijn genezende en preventieve kwaliteiten ten aanzien van allerlei ziekten. Ook tegenwoordig nemen citroenen door hun geneeskrachtige en antibiotische werking nog steeds een vooraanstaande plaats in bij de natuurgeneeskunde.

De vitamine C in de citroen is onontbeerlijk voor een gezond bindweefsel, beendergestel en bloedvatenstelsel. Het speelt een belangrijke rol bij de celstofwisseling en houdt de weerstand van het lichaam op peil. Tijdens de kuur krijgt u dagelijks meer dan voldoende vitamine C binnen. Op die manier ontstaat er een verbeterde celstofwisseling, waardoor ieder cel zich beter van giffen kan ontdoen. Citroensap stimuleert de omzetting van proteïnen, vetten en koolhydraten hetgeen resulteert in een versnelde reductie van overbodige vetafzettingen. Vandaar ook de uitstekende resultaten van de Citroensapkuur als vermageringsmethode en het feit dat mensen zich vooral na de kuur zo prettig en energiek voelen.

Tenslotte hoeft u niet bang te zijn voor een te hoog zuurgehalte of een te sterke prikkeling van de slijmvliezen. Op grond van de sterke verdunning met water en de C+ Ahornstroop, is dit uitgesloten. Bovendien wordt citroenzuur als een base in het lichaam opgenomen.

 

C+ Ahornstroop

Naast het citroensap is de C+ Ahornstroop een uiterst belangrijk bestanddeel van de kuur. Tijdens de reiniging zorgt de stroop voor de toevoer van alle noodzakelijke mineralen en spoorelemen-ten. C+ Ahornstroop is een volwaardig en daardoor waardevol natuurproduct.

 

Winning van de stroop

De C+ Ahornstroop is afkomstig uit de grote Esdoornwouden van Canada. De Noordamerikaanse indianen beheersen van oudsher de kunst om het zoete sap van de Ahorn (= Esdoorn) af te tappen en er een houdbare stroop van te maken. Voor deze indianen was de Ahornstroop één van de belangrijkste voedingsmiddelen.

De Esdoorn produceert het sap slechts gedurende een periode van vier tot zes weken in de maanden maart en april, wanneer in Canada het voorjaar begint. In die tijd ligt er in grote delen van Canada nog meer dan een meter sneeuw, wat de winning tot een ware winterse aangelegenheid maakt. Het sap loopt voortdurend in bakken die aan de boom bevestigd zijn. Elke morgen worden de volgelopen bakken van de stam gehaald en geleegd; men rijdt met een grote slee van boom tot boom en verzamelt het sap in een groot vat.

Van sap naar stroop

Vervolgens gaat het naar de plaats waar het boven een houtvuur wordt verhit en daardoor ingedikt. Om uiteindelijk één liter houdbare stroop te krijgen, is veertig tot vijftig liter dun sap nodig, ongeveer de hoeveelheid die een volgroeide Esdoorn per jaar produceert. Als u bedenkt dat een Esdoorn 40 jaar oud moet zijn om afgetapt te kunnen worden en vervolgens slechts één liter stroop geeft, dan kunt u zich voorstellen hoe reusachtig de wouden moeten zijn om het sap in grote hoeveelheden te winnen en wat voor afstanden de paardesleeën afleggen om het sap te verzamelen.

Moderne Ahornstroop-farms maken daarom gebruik van pijpleidingen waar het sap gedurende de winningstijd via een trechter direct indruipt. Het buizensysteem brengt het sap naar ’pompstations’ bij de ovens waar het in grote reservoirs ook vandaag de dag nog boven houtvuur wordt ingedikt. Vaak zuigt men het hele systeem vacuüm om de stroom van het sap te bevorderen, hetgeen hoge eisen stelt aan de buizen.

 

Kwaliteit

Hoe dan ook, de winning van het Ahornsap is een zeer kostbare aangelegenheid, hetgeen de relatief hoge prijs van de stroop verklaart. Er bestaan diverse soorten en merken maar meer dan 90% van de in de handel gebrachte ’Ahornstropen’ bevat minder dan 10% natuurlijke Ahorn. De overige 90% is een gekaramelliseerde oplossing van witte suiker of melasse, die weliswaar goedkoop is, maar voor de gezondheid van geen enkel nut. Binnen het assortiment van echte Ahornstropen bestaan eveneens gradaties. Tijdens de winningsperiode verandert het sap namelijk voortdurend van samenstelling. In het begin is het erg zoet en vrij arm aan mineralen, om na verloop van tijd steeds mineraalrijker te worden.
Bij het ingedikte sap ziet men dat aan de kleur en de vloeibaarheid; eerst is het heel licht en dun, vervolgens wordt het dikker en donkerder. De lichte stroop van de beginperiode noemt men A-graad; de donkere van de eindperiode C+. Hoewel het mineraalgehalte van oogst tot oogst kan verschillen, zal de C+ altijd mineraalrijker zijn dan de andere Ahornstropen die in dezelfde tijd gewonnen zijn.

Madal Bal Ahornstroop

De Madal Bal Ahornstroop is een pure stroop van de C+ graad. Ze is gemaakt van het laatste sap van de winningsperiode en daardoor bijzonder mineraalrijk. Het hoge mineraalgehalte is een belangrijk kenmerk van de C+ stroop, maar ook het lage invertsuikergehalte dat voor een natuurproduct zeer gering is. Elke suiker die chemisch reeds gesplitst is en meteen in het lichaam wordt opgenomen, noemt men invertsuiker. Dit type suiker is een belasting voor de insulinehuishouding. Het bloedsuikergehalte stijgt en daalt meteen na inneming bijzonder snel. Even krijgt men een energiestoot om vervolgens in futloosheid terug te zakken. Voor de Citroensapkuur niet aanbevelenswaardig. Dit is ook de reden waarom Stanley Burroughs het gebruik van honing afraadt. Honing heeft een erg hoog invertsuikergehalte.
Ahornstroop bevat praktisch de enige ongeraffineerde natuurlijke ’suiker’ die tegenwoordig verkrijgbaar is. Met alle spoorelementen en mineralen van de oorspronkelijke omgeving. Om suiker om te zetten, maakt het lichaam gebruik van mineralen. De glucose dient als energiebron voor de zenuw- en hersencellen en beschermt de lever. Witte suiker is schadelijk en van geen enkel nut voor het organisme omdat het door raffinage beroofd is van alle mineralen. Overigens, mineraalrijke suiker herkent men aan een donkerbruine tot zwarte kleur.

Madal Bal staat borg voor 100% natuurzuivere Ahornstroop van de mineraalrijke C+ graad en voor een zorgvuldige verwerking zonder chemische toevoegingen. De C+ Ahornstroop van Madal Bal heeft bovendien een zeer volle, delicate smaak.

 

Houdbaarheid

Ahornstroop is in een luchtdichte verpakking langer dan een jaar houdbaar. Wanneer het blik eenmaal geopend is, begint de stroop na verloop van tijd net als zoet vruchtensap langzaam te gisten. Dit proces kan men stoppen door de stroop tot 70°C te verhitten. Dan vervluchtigen ook de ontstane alcoholsporen, zodat de stroop weer smaakt als voorheen en gewoon bruikbaar is. Heeft u na de kuur nog stroop over, gebruik die dan in de keuken in plaats van suiker(stroop). Een gezonder zoetmiddel is ondenkbaar.

 

Cayennepeper

Zoals alle pepersoorten bevat ook cayenne vitaminen (o.a. B en C), mineralen, spoorelementen en enzymen. In kleine hoeveelheden is cayennepeper stimulerend voor de spijsverteringsorganen (o.a. de nieren), slijmoplossend, ontstekingremmend en heeft het een kalmerende werking. Het houdt bovendien het lichaam uitstekend op temperatuur zodat u zich tijdens de kuur behaaglijk kan blijven voelen; cayennepeper stimuleert de bloedsomloop.

 

Groene Poeder

Groene Poeder van Madal Bal is een 100% plantaardig middel dat helpt bij de afvoer van gifstoffen en overtollige slakken die loskomen gedurende het reinigingsproces. Op deze wijze worden de darmen schoongemaakt en de stoelgang gereguleerd. Het product bevat senneblad, venkelzaad en zoethout. Senneblad bevordert de darmwerking terwijl het venkelzaad de krampverwekkende werking van het senneblad neutraliseert. Zoethout is niet alleen toegevoegd vanwege de smaak, het werkt eveneens slijmoplossend.

 

Kruidentheeën

Tijdens de kuur drinkt u kruidenthee omdat hiermee geen theïne, cafeïne, looizuur of andere gifstoffen worden aangevoerd zoals met zwarte thee het geval is. Een aantal theeën bevat kruiden die een hulp kunnen zijn bij de reiniging zoals:
-pepermunt, een kruid dat het reinigingsproces ondersteunt en mond-en lichaamsgeuren die optreden tijdens de kuur neutraliseert,
-kamille, werkt ontspannend en verzachtend en bevordert een goede darmfunctie.
-brandnetel, reinigt en versterkt, ondersteunt de nierfunctie en is bloedzuiverend.

De producten die in dit hoofdstuk zijn vermeld, kunt u in een goede reform-/natuurvoedingswinkel, kruiderij, drogisterij of apotheek verkrijgen.  Voor het slagen van de kuur is het van belang dat u uitsluitend de aangegeven producten gebruikt.

1) Osmotische druk: de overdruk binnen een semidoordringbare wand wanneer er evenwicht is tussen de vloeistoffen erbinnen en erbuiten.

Lees verder