Op weg naar ander(s) eten

Het is u misschien al opgevallen dat, na het consciëntieus volgen van een vastenkuur, u veel kritischer bent geworden wat uw voedselkeuze betreft. Dit is daarom de gelegenheid bij uitstek om uw consumptiepatroon te wijzigen. U kunt op dit moment daadwerkelijk kiezen voor een levens- en voedingswijze die uw lichamelijk en geestelijk welbevinden ondersteunt en bevordert (zie de literatuurlijst). Door uw oude gewoonten op te geven, kunt u de Citroensapkuur tot een succesvol keerpunt maken.

Volwaardig eten

Volwaardig voedsel is voedsel dat in ruime mate voorziet in alle benodigde essentiële stoffen en dat u niet belast met nutteloze en gevaarlijke bestanddelen. De voorkeur gaat uit naar producten van ecologische, biologische of biologisch-dynamische afkomst. Deze manier van landbouw is mens- en milieuvriendelijk doordat er geen gebruik gemaakt wordt van chemische bestrijdingsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen of conserveringsmiddelen. Kortom, het zijn in alle opzichten ’schone’ producten.

Bedenk dat kwaliteit altijd boven kwantiteit gaat. Eet daarom matig, zo mogelijk alleen op het moment dat uw lichaam erom vraagt en kauw goed. Dit laatste is heel belangrijk omdat het de eerste stap is in het verteringsproces. Door zorgvuldig te kauwen vermengt het voedsel zich goed met speeksel zodat de voedingsstoffen later in de darmen beter kunnen worden opgenomen. Met andere woorden, drink uw eten en eet uw drinken. Hetgeen ook betekent dat u tijd uittrekt voor een maaltijd. Besteed er aandacht aan en bovenal: geniet!

Plantaardig voedsel

Gebruik niet teveel verschillende ingrediënten in één maaltijd en eet gevarieerd. Probeer iedere dag zoveel mogelijk vers, rauw of gestoofd en lichtverteerbare plantaar­dige levensmiddelen te nemen. U krijgt dan onverteerbare, onschadelijke stoffen binnen die de werking van uw dar­men intensiveren. Daardoor verlaten afvalstoffen uw li­chaam weer gauw. Drink verder veel. Drinken helpt bij de afvoer van schadelijke stoffen uit nieren en lever. Mis­schien kunt u één maal per week een sappendag houden. Hiermee reinigt u het lichaam niet, maar u geeft uw dar­men een weldadige rustpauze.

Eet dus vooral veel groente, fruit en volkorenprodukten en reduceer dierlijk voedsel zoals vlees, vis, eieren en zuivel (slijmvormend). Het beste is om dierlijke producten geheel van het menu te schrappen omdat zij de vergiftiging van het lichaam bevorderen, een zeer langdurige en intensieve vertering vereisen en rottingsprocessen veroorzaken. Dierlijk vet bevordert bovendien cholesterol-afzetting. Plantaardige levensmiddelen leveren alle voedingsstoffen die het menselijk organisme nodig heeft.

Ander voedsel

Echter, niet alleen kunstmatig, chemisch bewerkt voedsel en dierlijke produkten zou u moeten laten staan. Wat te denken van suiker; overgeraffineerd waardoor het snel gaat gisten in de darmen om vervolgens een gif­stof te worden. Het werkt aderverkalking in de hand.

Vermijd als u kunt eveneens:

  • Genotmiddelen als zwarte thee, koffie, wijn, chocolade. Er zijn uitstekende, smaakvolle vervangers. Informeer er maar eens naar in een reform-/natuurvoedingswinkel;
  • Extremen als scherpe specerijen, zeer zoet of veel zout eten, erg eiwitrijke (vooral dierlijke) levensmiddelen en heel vet voedsel. Indien u toch vet wilt gebruiken, neem dan bij voorkeur plantaardige, koudgeperste oliën en onverzadigde vetten.
  • Maaltijden laat op de avond; tijdens uw slaap neemt uw spijsverteringssysteem ook rust. Voedsel wordt dan slecht verteerd.

Anders leven

Gezond en bewust eten is de eerste stap op weg naar een ideale levenswijze. De volgende belangrijke stappen bestaan uit: veel frisse lucht, voldoende beweging, massa­ges, (stoom)baden, geestelijke en lichamelijke ontspan­ning, tijd nemen voor uzelf en doen waarin u plezier hebt. Luister naar uzelf en uw lichaam, en voel uw innerlijke kracht.

Lees verder