Voordat u begint met de citroensapkuur

Lees voordat u begint het volgende goed door.

 1. Bestudeer dit boekje grondig, volg de aanwijzingen nauwkeurig op en gebruik uitsluitend de aangegeven producten.
 2. Doe de kuur niet langer dan 10 dagen en neem na de kuur zorgvuldig de opbouwdagen in acht.
 3. Is dit de eerste keer dat u uw lichaam reinigt en u wilt na lezing van het boekje advies, bel dan de Informatielijn van Madal Bal (070-3651863) of raadpleeg een (natuur)arts die ervaring heeft met reinigingskuren. Reiniging is een bewustwordingsproces en maakt u gevoeliger. Doorzettingsvermogen is soms nodig, maar na afloop voelt u zich fantastisch.
 4. Begin pas met de kuur als u zich mentaal terdege hebt voorbereid. Uw psychische gesteldheid, uw motivatie en een al dan niet ondersteunende omgeving zijn van grote invloed op het ervaren en welslagen van de kuur.
 5. Begin pas met de kuur nadat u zich ook fysiek heeft voorbereid; voor het beste resultaat is het raadzaam om drie dagen voor de kuur geleidelijk aan minder te eten en meer te drinken (geen alcohol en koffie). Gezien het langdurige verteringsproces van dierlijke voedingsstoffen, kunt u tijdens deze drie dagen beter vegetarisch eten.
 6. Realiseer u dat in een gezinssituatie eten een sociale gebeurtenis is waaraan u 10 dagen niet meedoet. Bovendien heeft eten voor sommige mensen een emotionele lading; voeding wordt vaak ’misbruikt’ als compensatie van bijvoorbeeld boosheid of verdriet. Dit kan tijdens de kuur conflicten met uzelf veroorzaken.
 7. Verzorg uzelf extra goed en luister naar uw lichaam. Doe het wat rustiger aan als uw lichaam daar om vraagt.
 8. Beweeg voldoende. Dagelijks wandelen is een uitstekende ondersteuning van het reinigingsproces en heeft een positieve invloed op uw gemoedstoestand.
 9. Het kan motiverend zijn om een dagboek bij te houden van uw stemmingen, vorderingen etc. U leeft mee met uzelf, hetgeen tijdens deze periode best belangrijk is.
 10. Raadpleeg altijd een (natuur)arts die ervaring heeft met reinigingskuren, wanneer u
  – geneesmiddelen gebruikt;
  – psychotisch, depressief of anderszins geestesziek bent (geweest);
  – een infectie hebt;
  – kanker hebt;
  – aan een hart-, vaat-, long-, nier- of leverziekte lijdt;
  – lijdt aan suikerziekte;
  – last hebt van jicht;
  – ademhalingsproblemen hebt;
  – problemen hebt met de bloeddruk;
  – de kuur toch langer dan 10 dagen wilt volgen.
 11. Doe de kuur beslist niet wanneer u
  – last hebt van een citrusallergie; -jonger bent dan 16 jaar;
  – zwanger bent of borstvoeding geeft;
  – net een operatie hebt ondergaan;
  – ernstig ziek bent geweest;
  – lijdt aan maag-/darmzweren;
  – tbc hebt;
  – problemen hebt met de schildklier.
 12. Indien u de anticonceptiepil gebruikt, dient u er rekening mee te houden dat laxeren een onderdeel van de kuur is. De bijsluiter van uw pil benadrukt onbetrouwbaarheid bij overmatig laxeren. U kunt tijdens de kuur eventueel een ander anticonceptiemiddel overwegen.

Lees verder